НОВИНИ ГРАД » Новини » Іноземцям дозволили служити за контрактом у ЗСУ

Іноземцям дозволили служити за контрактом у ЗСУ

Читати grad.ua у  

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, який дає змогу іноземцям та особами без громадянства проходити службу у Збройних силах за контрактом на офіцерських посадах. «За» - 276 депутатів. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Міністр оборони Рустем Умеров зазначив, що Верховна Рада України ухвалила важливий закон, розроблений Міністерством оборони, який відкриває шлях до збільшення кількості іноземців, які проходитимуть службу за контрактом на посадах офіцерського складу у ЗСУ, Держспецтрансі та Нацгвардії.

Проектом передбачено, що іноземці можуть звернутися до Центру рекрутингу, центрів надання адмінпослуг, центрів зайнятості, ТЦК за місцем проживання або безпосередньо до військової частини, де бажають служити за контрактом.

Відповідно до законопроекту після розгляду звернень у центрах рекрутингу проводитиметься спеціальна перевірка щодо:

  • законність перебування на території України;
  • фактів притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності;
  • ознак зв'язків із розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України.

Зазначається, що іноземці, які виявили бажання служити за контрактом за своєю згодою, мають пройти перевірку на поліграфі. Небажання проходити поліграф буде підставою для відмови у прийнятті на службу.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що необхідність удосконалення законодавства виникла у зв'язку зі складною оперативною обстановкою, що склалася на лінії бойового дотику та потребує значного збільшення чисельності бойового складу ЗСУ та інших військових формувань.

Зокрема йдеться як про проведення додаткових заходів мобілізації, так і за рахунок залучення в добровільному порядку на військову службу за контрактом усіх бажаючих, які мають відповідні військово-облікові спеціальності та бойовий досвід, у тому числі серед іноземців та осіб без громадянства. Пише «Українська правда».


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: