НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні реформують старшу школу: що чекає на старшокласників

В Україні реформують старшу школу: що чекає на старшокласників

В Украине реформируют старшую школу: что ждет старшеклассников
Читати grad.ua у  

Міністерство освіти і науки реформує старшу школу. Після 9 класу учні зможуть обрати одне із двох спрямувань — академічне або професійне.

Про це повідомили в пресслужбі.

Якщо учень обере академічне спрямування, то зможе вчитися в ліцеї за обраним профілем, наприклад, STEM чи мовно-літературним. Учні самостійно обиратимуть предмети для поглибленого вивчення, а також предмети, не повʼязані з профілем. Готуватимуться до вступу у заклади вищої освіти. Академічні ліцеї стануть великими закладами освіти, де формуватимуть декілька груп учнів, а отже, для них зʼявиться можливість запропонувати різні профілі та навчальні предмети на вибір.

Професійне спрямування передбачає вступ у професійний коледж чи заклад фахової передвищої освіти. Там студенти опановуватимуть професію й обиратимуть предмети, які повʼязані з нею. Після закінчення навчання там студенти обиратимуть - вийти на ринок праці чи продовжитися навчання у ЗВО.

У міністерсвті повідомили, що зараз напрацьовуються зміни до законодавства, розробляється програма, підручники і навчальні матеріали, налагоджується професійний розвиток учителів, триває оновлення освітнього середовища в майбутніх ліцеях та коледжах.

Зазначається, що громади разом з Міносвіти та обласними адміністраціями вже працюють над створенням нової мережі ліцеїв. У 2025 реформа стартує в пілотних ліцеях, далі її масштабуватимуть на інші заклади освіти. А з 2027-го школярі 10-12 класів обиратимуть профіль залежно від інтересів.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: