НОВИНИ ГРАД » Новини » НБУ ввів в обіг пам'ятну монету до 100-річчя відомого режисера

НБУ ввів в обіг пам'ятну монету до 100-річчя відомого режисера

НБУ ввел в обращение памятную монету к 100-летию известного режиссера
Читати grad.ua у  

Нову пам'ятну монету випускають на честь українського і вірменського кінорежисера, сценариста і композитора Сергія Параджанова, який є одним із представників хвилі українського поетичного кіно.

«Тіні забутих предків» і «Колір граната» – кінематографічні шедеври, які принесли режисерові світове визнання і численні міжнародні нагороди.
Цього року виповнилося 100 років від дня народження художника. На його честь Національний банк увів в обіг пам'ятну монету «Сергій Параджанов». Це продовження серії «Видатні особистості України».

Монета номіналом у 5 гривень виготовлена зі срібла 925 проби. Елемент оздоблення – патинування.

На аверсі на дзеркальному тлі розміщено стилізоване зображення плода граната в розрізі його зерен. Представлений образ - це своєрідна алюзія оголеної душі маестро, в якій величезне місце було відведено Україні, де він певний час жив і працював.

На реверсі монети представлено стилізований портрет Сергія Параджанова, а також колаж із фрагментів його робіт, як відображення світу художника, його життєвого шляху. Угорі над композицією написи: «СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ», «100».

Тираж - до 7 500 штук. Придбати пам'ятні монети можна з 10 вересня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Реалізація банками-дистриб'юторами здійснюватиметься поступово в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: