НОВИНИ ГРАД » Новини » «Шаг» замість копійки — Нацбанк запропонував змінити назву монети

«Шаг» замість копійки — Нацбанк запропонував змінити назву монети

«Шаг» вместо копейки — Нацбанк предложил сменить название монеты
Читати grad.ua у  

Презентація ініціативи відбулася сьогодні, символічно у День гривні, у Національному банку. На заході були присутні вчені, які займалися вивченням історії грошового обігу України, та надали свої експертні висновки щодо історичної обґрунтованості відродження назви «шаг».

Назва «шаг» древнього українського походження, вона вже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій цифрі (з XVI – XVII ст.). Це унікальна назва монети, яку не знають інші лінгвокультури.

Зміна назви поверне українським монетам власну ідентичність, очистить грошовий обіг України від російського впливу, заявили в НБУ. Крім України монети під назвою «копійка» використовують Росія, Білорусь та невизнана Придністровська республіка.

У ЗМІ пишуть, що Національний банк не планує спеціально через зміну назви вилучати з грошового обігу монети, номіновані у копійках, та обмінювати їх на кроки. Монети «копійка» та «шаг» звертатимуться паралельно. Громадянам не потрібно вживати додаткових заходів для обміну копійок на кроки. Це дозволить уникнути додаткових витрат, пов'язаних з утилізацією копійок та виготовленням кроків щодо їх заміни. Поступове введення в обіг монет, номінованих за кроки, у рамках планового випуску не вплине на інфляцію, оскільки не передбачається збільшення обсягів готівки в економіці.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: