НОВИНИ ГРАД » Статті » Ендоскопи для СТО: особливості вибору та переваги використання
Эндоскопы для СТО
Читати grad.ua у  

Технічні ендоскопи – сучасні прилади, які спрощують та прискорюють процес діагностики мотора. Прилад відрізняється простою конструкцією та малими розмірами. Складається із зонда, на кінці якого закріплена мініатюрна камера. Зонд пропускають в отвір для свічок запалювання, заздалегідь викрутивши свічки. Камера передає зображення внутрішньої поверхні двигуна на екран.

Досвідчений механік при проведенні обстеження виявляє задираки та інші дефекти, ступінь зношування елементів циліндропоршневої групи, пошкодження клапанів, каталізатора, впускного та випускного колекторів. Деякі моделі мають дисплей, на якому відображається відео. Якщо вбудованого екрана немає, пристрій підключається до зовнішнього дисплея. Завдяки LED-підсвічуванням відеоендоскопи передають деталізоване і чітке зображення деталей мотора.

Критерії вибору

Дротові прилади зазвичай підключають до ноутбука. Моделі, що підтримують стандарт Bluetooth, передають зображення на смартфон. У деяких технічних ендоскопах передбачено дві камери, що збільшує площу огляду. На які параметри звернути увагу під час вибору моделі:

  1. роздільна здатність камери, діафрагмове число та інші характеристики, які визначають якість картинки;
  2. опції - режими фото- та відеозйомки;
  3. жорсткість кабелю - показник, що визначає керованість положення камери;
  4. наявність дзеркал для огляду під кутом;
  5. захист від зовнішніх факторів - забруднень, впливу хімічних речовин, у тому числі моторної олії та палива.

Якщо в комплекті є чохол або кейс, прилад захищений від пошкоджень під час транспортування та зберігання.

Як проводиться та що показує ендоскопія

Тестування проводять при вимкненому двигуні, що остигнув. Прилад опускають у отвори свічки і направляють, періодично змінюючи положення для детального огляду всієї внутрішньої поверхні. Що показує тест відеоендоскопом:

  1. задираки на стінках деталей циліндропоршневої групи;
  2. пошкодження хону - сітки, яка утримує масляний шар;
  3. нагар на поверхні поршнів та клапанів;
  4. засмічення форсунок упорскування;
  5. тріщини, дефекти, відкладення поверхні деталей мотора;
  6. місця протікання олії та палива;
  7. знос прокладки головки блоку циліндра.

Майстер зіставляє отриману візуальну інформацію з іншими ознаками порушень роботи двигуна, щоб встановити точну причину. Так, нагар на стінках циліндра виникає через пошкодження клапана рециркуляції відпрацьованих газів і поршневих кілець, зношування маслознімних ковпачків. Супутні ознаки у вигляді сторонніх шумів та стуку, вібрації, збільшеної витрати масла та палива допомагають встановити точні причини несправності.

Переваги використання

Головна перевага відеоендоскопа – швидка, інформативна діагностика у важкодоступних місцях. Для її проведення не потрібно розбирати двигун або коробку передач. Плюси приладу:

  1. компактні розміри та мала вага;
  2. можливість наочно продемонструвати клієнту СТО дефекти та пошкодження;
  3. прискорення процесу діагностики;
  4. зниження витрат часу та коштів на проведення тестів.

Прилад підходить для дослідження внутрішніх поверхонь будь-яких порожнин в автомобілі, у тому числі колекторів та трубопроводів. З допомогою ендоскопа перевіряють стан системи випуску відпрацьованих газів без необхідності демонтажу.




Схожі новини

Коментарі