НОВИНИ ГРАД » Статті » Автомобільні термостати: призначення, конструктивні особливості, види
Автомобильные термостаты: назначение, конструктивные особенности, виды
Читати grad.ua у  

Автомобільний термостат – це пристрій, призначений для регулювання температури двигуна автомобіля. Найважливіша частина системи охолодження має простий принцип роботи, але при цьому виконує важливі функції. Підтримка оптимальної температури двигуна забезпечує його надійну та стабільну роботу. Важливо не тільки знати, які функції виконують автомобільні термостати, а й яких видів вони бувають, як зробити правильний вибір у разі потреби заміни.

Принцип роботи та конструктивні особливості

Системи охолодження у різних автомобілів відрізняються, але поєднує їх те, що вони складаються з двох основних частин – великого та малого кола. Термостат стоїть між ними. Коли двигун досягає оптимальної температури, він відкривається, дозволяючи циркуляцію рідини, що охолоджує, через радіатор для охолодження.

Основним завданням автомобільного термостата є забезпечення швидкого прогрівання двигуна до оптимальної температури, а потім її підтримання у певному діапазоні. Коли двигун знаходиться в холодному стані, клапан термостата залишається закритим, не дозволяючи охолоджувальній рідині циркулювати через радіатор. Це сприяє більш швидкому досягненню робочої температури, що важливо для підвищення ефективності згоряння палива та зниження зносу двигуна. Термостат складається з таких основних елементів:

  • Корпус. Зазвичай має три виходи для підключення патрубків.
  • Термочутливий елемент. Реагує на температуру рідини, що охолоджує, в результаті чого відкривається або закривається заслінка в системі охолодження для перемикання на велике коло.
  • Клапани чи заслінки. Відкриваються та закриваються при досягненні охолоджуючої рідини певної температури.
  • Система пружин. Регулює роботу клапанів.

Конструктивні елементи забезпечують надійне та ефективне функціонування термостата в системі охолодження автомобіля.

Автомобильные термостаты

Основні види

Нині автомобільні термостати виготовляються різних типів. Між собою вони відрізняються конструктивними особливостями, які варто враховувати під час вибору відповідного виробу:

  1. З одним клапаном. Відрізняється простою конструкцією та недоступною ціною, але поступається надійністю та функціональністю, тому використовується рідше.
  2. Двоступінчасті. Вважаються підвидів попереднього варіанту, але мають складнішу будову за рахунок наявність двох «тарелок», які відповідають за перепускання охолоджуючої рідини.
  3. Із двома клапанами. Вироби з двома клапанами більш надійні в експлуатації, тому мають досить великий попит на ринку.
  4. Електронні. Головна відмінність – наявність усередині терморезистора, який надсилає сигнали для відкриття або закриття клапанів. Такі термостати швидко спрацьовують при зміні температури, тому забезпечують тривалу та надійну роботу двигуна.

Вибір конкретного типу термостата залежить від вимог конкретної системи охолодження та конструкції двигуна. Якщо складно розібратися з усіма нюансами, правильним рішенням буде скористатися за допомогою досвідчених фахівців.




Схожі новини

Коментарі