НОВИНИ ГРАД » Статті » Як вибрати вологий корм для улюбленця: чим собачий відрізняється від котячого
Как выбрать влажный корм для питомца: чем собачий отличается от кошачьего
Читати grad.ua у  

Вологі корми для тварин бувають різними. За призначенням виділяють повнораціонні, балансуючі, дієтичні, оздоровчі. За обсягом - порційні та багаторазові. За вартістю — бюджетні, середні та дорогі. Критеріїв класифікації багато, і кожен дозволяє дізнатися більше про склад або смакові якості. Вибирати корм для домашнього вихованця краще під контролем фахівця - ветеринара дієтолога. Можна впоратися і самостійно, якщо чотирилапий здоровий і не потребує спеціалізованого раціону.

Тип

Консистенція у вологих перекусів для тварин відрізняється. Можна купити вологий корм для котів або собак в такому форматі:

  1. Шматочки. Як рагу - з рівномірних м'ясних та овочевих кубиків із заправкою або соусом.
  2. Біточки. Тонкі слайси м'яса з найніжнішою текстурою та насиченим ароматом.
  3. Паштет. Буквально тане у роті тварини завдяки однорідності та відсутності твердих фрагментів.
  4. Мус. Ніжний і повітряний продукт, який смакує найвибагливішим пушистикам.

Клас корму

Умовно всі корми можна об'єднати у дві групи: незбалансовані та збалансовані. Перші можуть містити дешеві субпродукти, відходи м'ясної промисловості, багато рослинних інгредієнтів і навіть консерванти та барвники. Другі — на основі натуральних, найчастіше — делікатесних продуктів. З оптимальним співвідношенням білків, жирів та вуглеводів.

  • До не збалансованих кормів належать економ та базові. Від м'яса в них одна назва. Поживних складових не так багато, зате основна маса вмісту упаковки припадає на воду та зернові.
  • Преміум корми ближче до збалансованих. Вони набагато менше баластових речовин, а енергетична цінність відповідає потребам котячого чи собачого організму.
  • Супер-преміум має гарний баланс мікронутрієнтів. На першому місці у складі натуральне м'ясо гарної якості. У відсотковому співвідношенні його не менше половини.
  • Холістик - ідеальний варіант для щоденного вживання. Без хімічних добавок, лише органічна сировина. Смак – максимально наближений до натуралки.

Вік тварини

Для кожної вікової категорії – певні вимоги до раціону. Наприклад, малюкам потрібно багато кальцію та фосфору, а старі особини потребують мікроелементів для покращення обміну речовин.

Усього виділяють 4 різновиди вологих кормів:

  1. Для малюків - у період відлучення від материнського молока та подальшого зростання та розвитку;
  2. для підлітків — із підвищеною енергетичною цінністю, щоб компенсувати втрати енергії;
  3. для дорослих особин - підтримувати нормальну життєдіяльність та контролювати здоров'я;
  4. для літніх – зі зниженим вмістом білка та меншою калорійністю (у зв'язку з мінімальною фізичною активністю).

Індивідуальні особливості чотирилапого

Тваринам із зайвою вагою потрібен дієтичний корм, вагітним улюбленцям – калорійний та максимально натуральний, діабетикам – з низьким глікемічним індексом, при алергії та харчовій непереносимості – без компонентів, які провокують реакцію гіперчутливості. Цей список можна продовжувати. Сучасні виробники випускають вологі корми під будь-які проблеми та запити.

Чим корм для котів відрізняється від собачого?

Кішкам протипоказаний корм для собак і навпаки. Зумовлено це суттєвою різницею складів.

  • Ласощі для собак містять бета-каротин, з якого в процесі травлення «добувається» вітамін А. У котячих консервах цей жиророзчинний вітамін вже готовому вигляді.
  • Кішкам потрібна велика кількість білків і жирів, а собаки можуть отримати енергію також із вуглеводів.
  • Менше калорій містить корм для собак вологий, також у нього нижче кислотність.
  • У собачому кормі мало таурину, а для котів цей компонент життєво важливий. Він впливає на роботу серцево-судинної системи.

В екстреній ситуації можна погодувати улюбленця «чужим» кормом, але допускати заміну на постійній основі суворо заборонено. Це може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.




Схожі новини

Коментарі