НОВИНИ ГРАД » Статті » Мастило для обладнання: особливості, різновиди, інструменти
Смазка для оборудования: особенности, разновидности, инструменты
Читати grad.ua у  

Щоб продовжити термін дії сучасного технологічного обладнання, верстатів, машин та механізмів використовується мастило. Її головне завдання - зниження тертя між елементами, які безпосередньо взаємодіють один з одним, що знижує їх експлуатаційне зношування. Систематичне мастило редукторів і шестерень дозволяє, в тому числі, відводити надмірне нагрівання, запобігаючи деформації елементів.

Види мастильного обладнання

На практиці мастило не тільки відводить тепло, але також видаляє забруднення з деталей та вузлів, забираючи непотрібні домішки. Вона також захищає основні компоненти обладнання від іржі та корозії, продовжуючи термін практичної служби. Перейшовши за посиланням https://petroline.ua/shpritsi-dlya-zmashchennya/ можна ознайомитися зі шприцами для мастила – інструментами, за допомогою яких можна наносити масляний склад.

Сучасні виробники випускають різні види мастильного обладнання, які за способом виготовлення поділяються на наступне:

  • Нафтові та мінеральні . Належать до категорії найбільш затребуваних та популярних. Представлені змішаними, дистилятними, залишковими, а також компаундованими мастилами.
  • Натуральні . Мають органічне походження, оскільки утворюються з деяких рослин, а також жирів тваринного типу. Відрізняються покращеними показниками, проте мають невелику стійкість до перепадів температури.
  • Змащення синтетичного типу . Створюються за допомогою синтезу кремнієвих сполук, а також каталітичної полімеризації суміші. Не схильні до процесу окислення, причому стійко витримують високі температури.

На сайті https://petroline.ua/ua/pres-maslyanki-tavotnitsi/ представлений розширений асортимент прес-маслянок (тавотніц), де всередину сталевого ковпачка з різьбленням запресовано масло, яке поступово виділяється в процесі експлуатації технологічної машини.

Різновиди мастильних матеріалів

Щоб розібратися в сучасних матеріалах, варто відзначити, що всі вони діляться на рідкі, консистентні, а також суспензії твердих речовин. Перші речовини мають певну плинність і малу в'язкість, а другі є більш пластичною масою, прикладом якої є солідол.

Прикладом суспензії є графіт або тальк, які зберігають свою стабільність та технічні характеристики навіть при дії тиску та високої температури. За призначенням олії поділяються на такі категорії:

  • Моторні, що використовуються у ДВС.
  • Трансмісійні, що застосовуються у таких вузлах, як АКПП та МКПП.
  • Гідравлічні, головне завдання яких – використання в гідросистемах та різному навісному устаткуванні.

При виборі відповідного складу варто звертати увагу, зокрема на показник максимального нагріву. Існують склади, здатні витримувати температуру понад +300°С. Однак є деякі модифікації, температура якої не перевищує показники в 60-80°С. Кінцева вартість мастила для обладнання залежить від таких показників, як технічні характеристики, щільність, виробник та сфера застосування.

Що стосується найбільш популярних інструментів, що використовуються для мастила, то тут можна виділити пневмонагнітачі, ручні та пневматичні шприци, а також маслонагнітач і солідолонагнітач. Щоб мати впевненість у надійній та довговічній експлуатації, завжди слід використовувати лише сертифіковані склади, якість яких підтверджується документами.




Схожі новини

Коментарі