НОВИНИ ГРАД » Статті » Порівняння вартості експлуатації газового та електричного нагрівача води
Бойлер
Читати grad.ua у  

Постійний доступ до гарячої води – благо, значення якого для повсякденного комфорту важко переоцінити. Коли настає момент для того, щоб вибрати бойлер 50 літрів із газовим або електричним типом нагріву, важливо знати про всі нюанси, які несе з собою такий вибір. Одним із ключових є економічна доцільність. Саме про неї і поговоримо далі.

Особливості експлуатації газового нагрівача води

Щоб визначити вигоду від встановлення газової колонки, варто врахувати такі фактори:

  1. Продуктивність. Середня швидкість нагрівання газових водонагрівачів складає 10 л/м. У зимовий період, коли трубам потрібен деякий час, щоб прогрітися, така колонка стабільно буде нагрівати воду до 40-45 оС. Цього буде достатньо базових побутових потреб. Сезонність була згадана не випадково, адже влітку нагрівання відбуватиметься швидше.
  2. Рентабельність. Оскільки витрата газу в залежності від моделі відрізняється, очевидно, що модель на 50 л та бойлер 80 літрів матимуть різну витрату. Слід розрахувати вартість нагрівання одного кубометра води. Якщо знову взяти за приклад усереднений нагрівач з показником продуктивності 10 л/хв з потужністю до 20 кВт, їхня витрата в середньому становить до 2 кубометрів на годину. Цих ресурсних витрат достатньо, щоб нагріти за годину 1 л води до 24 °С. У перерахунку на актуальні тарифи вартість нагріву 1 кубометра становитиме близько 87 грн.
  3. Обслуговування. Щоб газова колонка функціонувала належним чином, слід щорічно проводити очищення пальника та теплообмінника. Також слід періодично проводити діагностику сполучних вузлів, фільтру, очищувача води та інших конструкційних елементів.

Виходячи з цифр, наведених вище, можна зробити висновки щодо вартості експлуатації газового нагрівача.

газовая колонка

Особливості експлуатації електричного нагрівача води

Про електричні бойлери потрібно знати такі особливості:

  1. Продуктивність. Час нагріву води залежить від об'єму бака, який варіюється від 10 до 150 літрів та потужності нагрівального ТЕНу. Наприклад, у нагрівача 2 кВт піде на нагрівання 100 літрів води до 70 оС до 5 годин. Внутрішня ізоляція забезпечує стабільну підтримку температури. Дійсно, довго чекати нагрітої води доведеться, коли бак повністю спустошений.
  2. Рентабельність. Якщо взяти за основу ту ж продуктивність 10 л/хв при потужності 20 кВт, то на нагрівання 1 кубометра води за умов 100% ККД пристрою знадобиться приблизно 16 кВт/год. З урахуванням актуальних тарифів це становитиме близько 67 гривень.
  3. Обслуговування. Регулярна діагностика не є обов'язковою, але раз на пару років варто перевіряти стан ТЕНу та бака.

Виходячи з цих даних, при постійній потребі у великих обсягах гарячої води варто розглянути газовий нагрівач. Якщо це не є принциповим, тоді підійде електричний бойлер.




Схожі новини

Коментарі