НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Потрібен просто чесний діалог влади з народом

Потрібен просто чесний діалог влади з народом

Читать grad.ua в  

Ах, як треба вчити історію! Хоча б для того, щоб не наступати на чергові граблі. Коли Велика Британія під час Другої світової війни перебувала в критичній ситуації, Вінстон Черчилль сказав:

Гідність прем'єр-міністра, як жіноча честь, не може бути втрачена частково. Увійшовши на вершину влади через безліч перешкод, ви потрапляєте в небезпеку почуття вседозволеності та ризикуєте почати думати, що будь-які ваші погляди є добрими для країни і можуть бути нав'язані вашим підлеглим.

Мудрі слова великої людини.

Я б їх перефразував, стосовно нашої ситуації, таким чином: вийшовши на вершину влади, наші чиновники повинні розуміти, що їхню гідність, як жіночу честь, не можна втратити частково. Тому варто говорити з народом, який живе в умовах війни, відкрито і чесно.

Ось, читаю повідомлення від 10 грудня 2023 року, пишуть Українські національні новини: 

Енергосистема України працює без дефіциту. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, достатньо для покриття потреб споживачів. Наразі графіки відключень не застосовуються і не плануються для застосування в жодній з областей.
Станом на 10 грудня дефіцит електроенергії в Україні не спостерігається, планові відключення світла не застосовуються в жодній з областей. Про це повідомляє прес-центр Міненерго.

А далі, за текстом іде інформація про відключення від електроенергії 9 областей України. Скрізь причини однакові - руйнування ліній електропередач (ЛЕП). Причини руйнувань пересічному громадянину зрозумілі: найімовірніше, було завдано ударів з боку агресора. Ну, якщо цю ситуацію розуміє пересічний громадянин, не обтяжений військовою наукою, то чому треба приховувати очевидне? Це війна. І в боях буває всяке. Зокрема й руйнування.

До речі, така чесна розмова тільки робить честь владі, бо показує, що державні мужі здатні визнати невдачі, як і радість успіхів.

Гаразд. З електрикою без півлітра не розібратися, як казали в мене на Степовій. Але, ось, у руки попався ще один документ. Читаю: 

У пункті 8 Прикінцевих положень проєкту закону про бюджет на наступний рік зазначено дослівно: "Встановити, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, що здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для нетрудоздатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, провадиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій.

Що це означає? А те, що перерахунок пенсій з 1 січня 2024 року переноситься на 1 березня 2024-ого. А тепер подивимося на ситуацію найбільш незахищених громадян країни - пенсіонерів. Мало того, що цінники в магазинах змінюють по кілька разів на день, що виплати цих самих пенсій на власний розсуд державне підприємство "Укрпошта" переносить без сповіщення людей похилого віку заздалегідь із початку місяця на його кінець, так ще й перерахунок цих грошей відкладається на цілих два місяці!

Розумію, що війна. Розумію, що держава у важкому становищі. Знаю, що ті, хто обіцяв допомагати, ховаються в кущах. Але в тому-то й відповідальність влади: чесно говорити з народом. Не варто думати, що ми лише населення, а не народ.

І ще раз Вінстон Черчіль:

Немає користі говорити: "Ми робимо все, що в наших силах". Ви повинні робити все, що потрібно.
Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі