НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Безвідповідальність – без відповіді?

Безвідповідальність – без відповіді?

Безвідповідальність – без відповіді?
Читать grad.ua в  

Складається враження, що багато чиновників, які обіймають високі посади в органах виконавчої влади, забувають одну деталь: вони - не політики, а фахівці-управлінці. Деталь ця дуже важлива.

Пояснюю. Політик, виходячи на публіку з якоюсь заявою, як правило, прогнозує, який ефект він очікує від свого виступу. Тому-то, інформація, якою він ділиться з населенням, зобов'язана бути точною. Але при цьому нести в собі, - якщо вона негативна, - концепцію виходу з важкого становища або запропонувати вирішення важкої проблеми.

Чиновник навіть найвищого рангу, - навіть на посаді заступника міністра, - як на мене, зобов'язаний готувати для свого шефа повний портфель даних, свої варіанти виходу зі складної ситуації, але, ось, абсолютно не повинен робити висновки за свого начальника. Бо його шеф, - хочу вірити! - володіє все-таки більшим обсягом фактів, отриманих із самого "верху".

До чого це я веду? Почну з історії. У червні 2021 року колишня заступниця глави МЗС та ексрадниця голови правління НАК "Нафтогаз України" Лана Зеркаль стала радницею міністра енергетики. Чесно кажучи, мене вразив діапазон інтересів пані Зеркаль: від дипломатії до одного з організаторів енергетики країни. Буває. Зрештою, трапляються такі багатосторонні таланти.

А, от, кілька днів тому сталася подія, про яку своє повідомлення видало Міненерго України. Цитую:

У Міненерго заявили, що в ЗМІ, посилаючись на слова Зеркаль, повідомляється недостовірна інформація, а сама радниця не мала повноважень її надавати.

У Міненерго заявили, що радниця міністра Лана Зеркаль більше не виконує функції радниці міністра енергетики України. Зазначається, що українські ЗМІ, посилаючись на слова радника міністра, поширили інформацію про перебіг ремонтної кампанії енергооб'єктів в Україні, яка є недостовірною.

Пані Лана Зеркаль не виконує функції радника міністра енергетики України. Інформація, наведена нею про стан ремонтної кампанії на енергетичних об'єктах, не відповідає дійсності. 

А що сказала Лана Зеркаль? Вона заявила про 30 відсотків готовності теплоелектростанцій до зими і 98 відсотків готовності електромереж.  І це тоді, коли і її прямий начальник (міністр), і друга людина в структурі виконавчої влади країни (прем'єр-міністр), переконують населення, що енергетика України, незважаючи на всі складнощі війни, все-таки зуміла підготуватися до опалювального сезону, не забуваючи і про можливі ризики - удари противника по об'єктах енергосистеми.

Гублюся в здогадках. Невже пані Зеркаль не знала, про що говорили населенню і її шеф, і Прем'єр-міністр? Сумніваюся. Живуть в одному місті. Захотіла зробити політичну кар'єру? Напевно. А я скажу так: це серйозно підірвала довіру населення до слів "верхівки" виконавчої влади країни. І це під час війни!

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі