НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Медіанна пенсія України – 100 доларів?

Медіанна пенсія України – 100 доларів?

Читать grad.ua в  

Наша державна статистика живе своїм життям, а обиватель своїм. Утім, від цієї служби і не вимагається рецептів для зміни життя громадян. Це, як лікар - діагностик. Його запрошують до хворого для точного визначення хвороби, а далі вузькі спеціалісти ухвалять рішення, як лікувати.

До чого це я? Так, до того, що Пенсійний фонд України випустив чергову статистичну інформацію щодо пенсіонерів. З великою цікавістю дізнався, що у нас у країні 3150 суддів-пенсіонерів, з їхньою усередненою пенсією в 99 560 гривень на місяць.

Ну, про решту людей похилого віку теж багато цікавого, але не настільки оптимістично, як із суддями. Тут я зроблю невелике уточнення. У нас називають середню статистичну пенсію, а не як у багатьох країнах світу - середню медіанну пенсію. А що це таке "медіанна пенсія"? Розповідаю. Достатньо прибрати 10 відсотків найвищих пенсій і 10 відсотків найменших. І потім за часткою пенсій за сумами визначити середню медіанну пенсію.

Так от, за різними підрахунками, середня медіанна пенсія в Україні - 3860 гривень. Або - 100 доларів. Виходить - по 3,3 долара на добу. Це, - якщо по чесному, - практично на межі виживання.

Із цих ста «баксів» треба оплатити «комуналку», витратитися на ліки і купити їжу. Словом, якщо хтось у нас у країні живе щасливою старістю, то це 3150 суддів.

А тепер знову трохи статистики. Цитую:

В Україні очікується різке подорожчання всіх видів м'яса і «молочки». Названо причину стрибка цін на одні з найпопулярніших продуктів у торговельних мережах. Про це повідомляє top.today.ua , пише agronews.ua.

У 2023 році свинина, яловичина і курятина стали одними з тих асортиментних позицій, які дорожчали максимальними темпами. Аналітики назвали головні причини підвищення цін. Серед них подорожчання палива та електроенергії, ускладнення логістики, зростання вартості кормів.
Також скоротилося поголів'я через повномасштабну війну.

Втрачено близько 20 відсотків від колишньої кількості тварин. За даними Союзу молочних підприємств України, до кінця 2023 року чисельність корів знизиться до 58 відсотків від показника 2015 року. До військових чинників також додається сезонність: у зимовий період ціни на м'ясо і сало завжди підвищуються.

Економіст Олег Пендзин спрогнозував подорожчання продуктів до кінця року ще на 3-5 відсотків.

І коли я ставлю поруч цифри Держстату щодо пенсіонерів і цифру від аграріїв, то стає якось не по собі. Залишається надія, що і парламент, і Кабмін, усе-таки, переймуться цією ситуацією.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі