Попереду усієї Європи?

Попереду усієї Європи?
Читать grad.ua в  

Не знаю, радіти цій новині чи ні. Я тут виявив цікаву інформацію:

Минулої неділі, 2 липня, Україна майже встановила рекорд вартості електроенергії на внутрішньому ринку – ціна 1 МВт·год у 2930 гривень 74 копійки виявилося другою в Європі. Пальма першості залишилася в Італії, де ціна становила еквівалент 4460 гривень.

Тобто за дорожнечею вартістю електрики - ми другі в Європі. Щоправда, на інфографіці АТ «Оператор ринку» видно, що в Нідерландах ціна 1 Мвт·год складає «мінус 3560 гривень», тобто продавці змушені доплачувати покупцям, аби лише позбутися зайвої електроенергії! Не знаю, може серед читачів знайдуться ті, хто потішився другому місцю в Європі, але я волію заздрити мешканцям Нідерландів.

Я вже писав про те, що виною ситуації, що склалася на вітчизняному енергоринку, є рішення Національної комісії від 27 червня про підвищення прайс-кепів (верхніх і нижніх обмежень цін на електроенергію).

Ситуація у Нідерландах – це приклад, який підтверджує, що в країні діє нормальний енергоринок. В Україні ж йдеться про монополізацію енергетичної сфери, в якій покупців через рішення НКРЕКУ змушують купувати електроенергію за завищеною ціною. Цитую думку засновника Громадської організації «Союз споживачів комунальних послуг України» Олега Попенка:

Інфографіка говорить про відсутність в Україні нормального ринку електроенергії штучно роблячи ціну за ресурс високою за рахунок завищеного нижнього прайс-кепу. Ціна встановлена на рівні щонайменше 3 гривні, плюс її підняли з 1 липня на 40% у звичайний час, а в пікові навантаження – на 70%.

Особисто я не маю сумнівів, що через пару місяців згадана вище Національна комісія (НКРЕКУ) підніме тарифи на електрику для промисловості, малого та середнього бізнесу. Від такого рішення, звісно, виграють насамперед виробники. Саме їхній голова профільного комітету українського парламенту Андрій Герус визначив у розряд «енергетичних монополій».

На думку відомого українського економіста Олексія Куща, найімовірнішим кандидатом на роль є вигода одержувача від рішення НКРЕКУ – концерн ДТЕК найбагатшого українця Ріната Ахметова.

Енергетична компанія донецького бізнесмена є найбільшим гравцем на енергоринку України та виробляє близько 25% усієї електроенергії в країні.
Словом, поки держава всерйоз не візьметься за наведення ладу у цій сфері, наша країна буде одним із європейських «лідерів» найдорожчої електрики.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі