«Плати!» І крапка

КП «Теплопостачання міста Одеси»
Читать grad.ua в  

За своє довге журналістське життя я багато чого побачив. Словом, мене чимось і кимось здивувати важко. Але наприкінці минулого тижня – здивувався. Мені у двері засунули рахунок від комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» (ТГО), в якому було лише три графи.

Перша: «Постачання теплової енергії». Тут – нуль. А далі дві таємничі. Одна звучить так: «Загальні потреби опалювання». Наступна – Плата за абонентське обслуговування. Тут уже пішли цифри: 1126 гривень 65 копійок та 169 гривень 52 копійки. Загальна сума – 1295 гривень 17 копійок.

Я дзвонив багатоканальним телефоном КП «ТГО» 57 разів, витративши майже годину часу. Додзвонився. Жінка, яка представляє це саме КП, заявила, що вона в курсі того, що моя квартира опалюється АГВ. Але на підставі Постанови Кабінету міністрів № 890 від 21 серпня 2019 року КП «ТГО» має право стягувати з власників АГВ плату за місця загального користування, які опалюються у будинку, де мешкають власники АГВ. Я відповів, що радіатори у парадній мого флігеля давно відрізані, а решти місць загального користування у нашому будинку не бачив і не знаю.

«Чоловік, платіть» –  відрізала жінка. І на моє запитання вказати документ, на підставі якого було запроваджено цю абсурдну оплату, відповіла: «Постанова Кабінету міністрів від 21 серпня 2019 року». І додала: «Ми ввели це в дію у 2022 році, тож сплатіть борг, чоловік».

До відома керівництва КП «ТГО». Відповідно до всіх законодавчих актів, що регламентують взаємини між постачальником та одержувачам послуги, є договір між двома сторонами. Як можна було відкривати, - зауважу, - мені особистий рахунок, не вступивши зі мною в договірні відносини? Я такого договору не підписував і не збираюся цього робити, бо вважаю, що платити треба лише за те, що реально споживаєш.

Це перше. Друге. Я опитав із десяток своїх знайомих, у яких, як у мене стоїть АГВ, жодних рахунків вони не отримували. Чому? Що за вибірковість така? Звідки мені знати, що папірець, який мені підсунули, - НЕ ЛИПОВИЙ?

Розумію, що КП «ТГО» у тяжкому фінансовому становищі. Частина одеситів виїхала від війни. Ті, що залишилися, просто не мають грошей на оплату. Вихід із ситуації шукати треба, але не, прямо скажемо, хуліганськими рішеннями, нехтуючи елементарними юридичними правилами. Якщо, як мені сказали, такого роду оплату ввели з січня 2022 року, то чому не повідомили офіційним листом, із запрошенням прийти і підписати договір? Що вирішили набрати грошей у вигляді боргу та вимагати оплати? А на підставі, – повторюю, – якого документа? До речі, оператор КП «ТГО» обдурила мене навіть у такій дрібниці. Замість Постанови Кабміну №830 від 21 серпня 2019 року вона назвала номер постанови «890». Дитячий садок на галявині, їй-Богу!

Люди сьогодні живуть, ледве зводячи кінці з кінцями. І якщо, наприклад, за січневий газ я сплатив 2050 гривень, але точно знаючи, що він був мені доставлений. То питається, чого від мене вимагають 1300 гривень незрозуміло за що? Гадаю, що просвітницька розмова мера міста зі своєю підлеглою стримає запал гарячого чиновника.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі