НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи буде Україна соціальною державою?

Чи буде Україна соціальною державою?

Чи буде Україна соціальною державою?

Українські ЗМІ не перестають обурюватись скандалом навколо закупівель Міноборони. Військове керівництво спочатку обурилося, але потім його голова пан Резніков заявив, «що країні необхідно знайти баланс між секретністю воєнного часу і тим, що Україна має рухатися до прозорішої системи та європейського стандарту антикорупційних практик ще до закінчення війни».

Цю позицію підтримав шведсько-американський економіст та дипломат, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. Він вважає, що той факт, що журналісти висвітлили цю проблему, а уряд швидко відреагував, є позитивним знаком для українського громадянського суспільства.

На цьому можна було б поставити крапку в скандалі, що розгорівся. Але, ось, з'явився звіт про виконану роботу з січня по грудень 2022 року Держаудитслужби. Підкреслю, - це один із небагатьох органів, який наділений правом перевіряти чиновників.

Звіт про виконану роботу можна знайти на офіційному сайті відомства. Читаю: 3298 перевіряльників цього відомства за рік провело 912 перевірок. В результаті якого виявлено порушень на 98 мільярдів гривень. Нагадаю: з лютого 2022 року країна живе у стані війни.

Деякі скрупульозні економісти зуміли підрахувати, що для України така прорва грошей. Цитую:

це якби в Україні повністю скасувати ПДВ на продукти харчування, повністю скасувати ПДВ на комуналку та дозволити зарплату в конвертах і не мордувати ФОП, які використовують замість найму, щоб менше платити податків. Так, ось, ця сума податків все одно не перекрила б суму вкрадених чиновниками грошей з бюджетів.

Всі ці голосіння і гроші не варті, якщо не дістатися до витоків такого злодійства. Говорю зараз не про юридичне розслідування. Я про те, що в Україні просто не існує ні ринкової економіки за англосаксонською моделлю, ні економіки соціальної держави за німецьким зразком.

Наведу слова відомого українського економіста Олексія Куща:

Майже 58 відсотків економічного ландшафту поділено між монополіями, олігополіями (контролюють третину ринку) та компаніями з одноосібним домінуванням (це коли три суб'єкти поділили 50 відсотків ринкового сегменту товарів та/або послуг).
Додамо повну відсутність антимонопольної політики АМКУ. Отримуємо на виході квазіринкову, ерзац-економіку, яка має таке саме відношення до цивілізованого ринку, як ячмінний напій «колос» до кави. Приблизно те саме сталося в Україні з поняттям «соціальна держава», хоча ця ухвала закладена навіть у Основному Законі – конституції.

Війна обов'язково скінчиться. І з фронту повернуться ті, яким доведеться наводити лад у себе вдома. Переконаний, що вони зможуть збудувати і нову Україну, і правильну економіку.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: