НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи буде Україна соціальною державою?

Чи буде Україна соціальною державою?

Чи буде Україна соціальною державою?
Читать grad.ua в  

Українські ЗМІ не перестають обурюватись скандалом навколо закупівель Міноборони. Військове керівництво спочатку обурилося, але потім його голова пан Резніков заявив, «що країні необхідно знайти баланс між секретністю воєнного часу і тим, що Україна має рухатися до прозорішої системи та європейського стандарту антикорупційних практик ще до закінчення війни».

Цю позицію підтримав шведсько-американський економіст та дипломат, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. Він вважає, що той факт, що журналісти висвітлили цю проблему, а уряд швидко відреагував, є позитивним знаком для українського громадянського суспільства.

На цьому можна було б поставити крапку в скандалі, що розгорівся. Але, ось, з'явився звіт про виконану роботу з січня по грудень 2022 року Держаудитслужби. Підкреслю, - це один із небагатьох органів, який наділений правом перевіряти чиновників.

Звіт про виконану роботу можна знайти на офіційному сайті відомства. Читаю: 3298 перевіряльників цього відомства за рік провело 912 перевірок. В результаті якого виявлено порушень на 98 мільярдів гривень. Нагадаю: з лютого 2022 року країна живе у стані війни.

Деякі скрупульозні економісти зуміли підрахувати, що для України така прорва грошей. Цитую:

це якби в Україні повністю скасувати ПДВ на продукти харчування, повністю скасувати ПДВ на комуналку та дозволити зарплату в конвертах і не мордувати ФОП, які використовують замість найму, щоб менше платити податків. Так, ось, ця сума податків все одно не перекрила б суму вкрадених чиновниками грошей з бюджетів.

Всі ці голосіння і гроші не варті, якщо не дістатися до витоків такого злодійства. Говорю зараз не про юридичне розслідування. Я про те, що в Україні просто не існує ні ринкової економіки за англосаксонською моделлю, ні економіки соціальної держави за німецьким зразком.

Наведу слова відомого українського економіста Олексія Куща:

Майже 58 відсотків економічного ландшафту поділено між монополіями, олігополіями (контролюють третину ринку) та компаніями з одноосібним домінуванням (це коли три суб'єкти поділили 50 відсотків ринкового сегменту товарів та/або послуг).
Додамо повну відсутність антимонопольної політики АМКУ. Отримуємо на виході квазіринкову, ерзац-економіку, яка має таке саме відношення до цивілізованого ринку, як ячмінний напій «колос» до кави. Приблизно те саме сталося в Україні з поняттям «соціальна держава», хоча ця ухвала закладена навіть у Основному Законі – конституції.

Війна обов'язково скінчиться. І з фронту повернуться ті, яким доведеться наводити лад у себе вдома. Переконаний, що вони зможуть збудувати і нову Україну, і правильну економіку.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: