НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » Архівна Одіссея » История генерал-губернаторства Одессы конца XIX века

История генерал-губернаторства Одессы конца XIX века

генерал-губернатор — Христофор Христофорович Рооп
Читать grad.ua в  

Молодой историк Максим Кашкаев подробно изучал историю Одессы периода с 1879 по 1889 годы. И в первую очередь исследователя, интересовали личности генерал-губернаторов.

Как доказывает историк, больше всего сделал для развития Одессы в этот период только один генерал-губернатор — Христофор Христофорович Рооп.

«Кожний генерал-губернатор зробив щось своє, але, маю зазначити, що з 5, а їх було саме 5, найбільше років провів останній, Христофор Христофорович Рооп. Ця людина з репресивної машини перетворив це управління просто на інфраструктурне якесь управління. Він мав вирішувати справи міста, можна сказати, майже півміліонника, бо перепис населення був зроблений в 1897 році і з,ясувалося, що населення Одеси значно зросло і майже становило 400 тисяч. Місто було європейське, місто було сучасне.

В цей час, щоб просто знати, це відбудовували Одеський міський театр, наш сучасний оперний театр опери та балету. Це з 1884 по 1887. До речі, Христофор Христофорович брав участь у закладанні пам’ятних всіх знаків, які були знайдені при реконструкції Одеського оперного театру. Щоб вам не було дуже нудно, я хочу згадати, де саме знаходилася ця будівля тимчасового одеського генерал-губернатора. Знаходилася вона на Приморському бульварі в будинку Наришкіної, в палаці Наришкіної, будинок номер 9. Зараз це палац моряків і якраз вирішує громада, міська влада і обласна влада долю цієї будівлі. Тобто, це також цікаво.

Як я вже сказав, 19 століття – це розвиток і пароплавства і розвиток залізниці. Місто стикалося з тим, що приходили різні епідемії, які треба було попереджувати. Немає таких проблем, як були з Ришельє, які він вдало вирішував. Але все ж таки треба було, листуватися з консулами російської імперії і в Константинополі, і в італійських містах, і в приморських містах Середземномор’я. Треба було вирішувати справи різноманітного характеру. Наприклад, шпиталі в місті, культурних якихось подій.


Схожі новини

Коментарі