НОВИНИ ГРАД » Новини » Події » Житель Чорноморська за допомогою сайтів-двійників ошукував людей

Житель Чорноморська за допомогою сайтів-двійників ошукував людей

Житель Чорноморська за допомогою сайтів-двійників ошукував людей
Читати grad.ua у  

Правоохоронці викрили жителя Чорноморська у шахрайстві з використанням фішингових вебсайтів. Поліцейські встановили, що раніше судимий за шахрайство молодик знову вдався до знайомої йому справи. Аби отримати конфіденційну інформацію 20-річний правопорушник разом зі спільниками створював сайти-двійники, за допомогою яких ошукував довірливих  громадян.

Повідомили у ГУНП в Одеській області.

«Приманкою» у молодика  був  створений шахрайський вебресурс для отримання громадянами України одноразової грошової допомоги в рамках державної фінансової програми «єПідтримка». Шахраї розсилали через один з популярних месенджерів фішингові посилання на шахрайській вебсайт, ззовні схожий на офіційну сторінку державного сервісу, на якому громадянам пропонувалось ввести дані своїх банківських карток для оформлення державної допомоги.

Шахраї розсилали через один з популярних месенджерів фішингові посилання на шахрайській вебсайт

Одна з потерпілих, отримавши таке посилання та будучи впевненою в тому, що воно є справжнім, бажаючи отримати державну фінансову допомогу, перейшла на фейковий сервіс та внесла дані своєї банківської картки. Отримавши бажану інформацію, зловмисник відразу привласнив її гроші у сумі 6000 гривень, які були на рахунку.

Аналогічним чином правопорушник промишляв і на одному з популярних онлайн-сервісів з торгівлі товарами.  Видаючи себе за покупця, він переконував людей у намірі придбати у них товар та пропонував перейти за посиланням на заздалегідь спеціально створений шахрайський ресурс для оформлення безкоштовної доставки товару. Довірливі громадяни, бажаючи продати товар, погоджувались на ці умови та вводили свої особисті дані й реквізити своїх банківських карток на шахрайській вебплатформі. Як тільки  зловмисник у такий спосіб отримував бажану для себе інформацію, то здійснював зняття грошей, які були на рахунках потерпілих.

Так «на гачок» шахрая потрапили чоловік і жінка, у яких загалом було знято 5 000 гривень.

Крім того, молодик під вигаданими анкетними даними розміщував в інтернет-мережі оголошення щодо надання послуг з міжміських пасажирських перевезень та спонукав українців, які з ним зв’язувалися, до їх повної предоплати. За поїздку з Дніпра до Києва один чоловік перерахував 1 000 гривень, після чого зловмисник перестав відповідати на його повідомлення. 

Шахрай протягом 2022 року ошукав чотирьох громадян з різних областей України, заволодівши їхніми грошима в сумі 12 тисяч гривень. Тепер аферисту загрожує до 8 років ув’язнення.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: