НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » «Інвестиції у вічність»: виставка до 100-річчя Одеського музею західного та східного мистецтва

«Інвестиції у вічність»: виставка до 100-річчя Одеського музею західного та східного мистецтва

«Инвестиции в вечность»: выставка к 100-летию Одесском музее западного и восточного искусства 
Читати grad.ua у  

До дня народження прийнято дарувати подарунки. А якщо ювіляр – музей – звісно, подарунками будуть витвори мистецтва. На виставці з назвою «Інвестиція у вічність», яка напередодні сторічного ювілею відкрилася в Одеському музеї західного та східного мистецтва, представлені 60 експонатів – це картини, кераміка, скульптура. Усі експонати – дарунки, що надійшли до колекції, починаючи з 1970-х років до сьогодення, розповів директор Одеського музею західного і східного мистецтва Ігор Пороник:

Виставка називається «Інвестиція в вічність», тому що дійсно, коли робиться провінанс любого предмету музейного, провінанс – це біографія предмету, біографія експонату. І там завжди вказується, у кого вона перебувала, як вона поступила в музей. І тому імена наших дарувальників, меценатів, друзів музею, тих, хто зробив нам подарунки, в різні часи вони вже були вписані в історію музею. 

Серед експонатів -  живопис, акварель, графіка, витвори декоративного мистецтва. Обличчям виставки директор музею називає картину Вінченцо Іроллі «Портрет Неаполітанки».

Картину «Портрет Неаполітанки» нам подарували Рубен Рашафілян і Роман Топінов. Це не перший їх подарунок нашому музею, але це найбільш цінна і коштова річ, яка була отримана саме під час війни.

Одеський музей західного та східного мистецтва  розміщений  в палаці Абаза, який був побудований у другій половині 19-го століття архітектором Людвигом Оттоном. Музей заснований на базі приватних колекції, в тому числі і подарунків. І ця традиція зберігається і сьогодні. Серед шести творів, які подарував музею медик за фахом Леонід Іваніцький, одна з картин експонується на виставці, розповіла завідувачка відділу західноєвропейського мистецтва, кураторка виставки Тетяна Балановська:

Це робота  1819 року, яку намалювали німецькі художники, брати Франц і Оган Ріппенгаузен. Ця картина єдиний твір братів Ріппенгаузен в музеях України.

Колекція музею буде і далі поповнюватися експонатами дарувальників, зазначил гость виставки, радник посольства В'єтнаму в Україні Андрій Горчаков:

Зараз ми вже проводимо перемовини з керівництвом музею стосовно дарунків з В'єтнаму. Тому що В'єтнам зараз ще не представлений в експозиції музею західного та східного мистецтва Але ми сподіваємося, що під патронатом посольства В'єтнаму Він буде поповнюватися музейними експонатами цієї прекрасної країни, дружньої країни З якою нещодавно Україна відзначила 30-річчя дипломатичних відносин.

З початком повномасштабної війни найбільш цінні експонати музею були евакуйовані до інших країн Європи. Але музей не закрився, він продовжує роботу і дарує відвідувачам цікаві зустрічі з витворами мистецтва.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: