НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи треба радіти бадьорим рапортам міненерго?

Чи треба радіти бадьорим рапортам міненерго?

Читать grad.ua в  

Почну, як це прийнято, з цитати першоджерела. Уточню. Викладаю думку міністра енергетики України Германа Гадущенка. Ось, що він сказав:

Україна близька до того, щоб перейти на повне самозабезпечення природним газом у 2024 році. До такого прогресу, однак, призвело не лише зростання власного видобутку блакитного палива, а й зниження споживання. 

І уточнив:

Важливо розуміти, що наше споживання різко скоротилося... Багато що залежатиме від того, як розвиватиметься галузь та економіка. Сьогодні є зростання виробництва, потенціал для збільшення є, і це реальний потенціал.

Простіше кажучи, перехід країни на свій, так би мовити, вітчизняний продукт, іменований газом, стався не тому, що було впроваджено енергозберігаючі технології. Не тому, що видобуток «блакитного палива» збільшився, чому ми всі були б невимовно раді. Скорочення споживання відбулося з цілком простих причин. Перше – населення стало менше споживати, бо економить буквально на всьому. А промисловість, – хоча про це немає офіційної статистики, – скоротила виробництво товарів.

Ось, скажу чесно. Мене не радують такі причини переходу на самозабезпечення газом. Не хочу, щоб люди сиділи в холодних квартирах, а підприємства стояли. Бо абсолютно зрозумілий взаємозв'язок між бідністю і стагнацією виробництва. Якщо немає роботи, то значить і немає грошей у сім'ї. Це, як двічі два – чотири.

Ще одне бадьоре повідомлення від Міненерго, датоване 28 січня 2024 року. Оголошую:

У Мінерго зазначають, що в енергосистемі немає дефіциту електроенергії, внутрішнього покоління достатньо для покриття потреб споживачів. Планується комерційний імпорт електроенергії.
Аварійно відключався блок ТЕС, який за півгодини був повернутий до роботи. У резерві три блоки і два корпуси теплоелектростанцій, які будуть під'єднані до мережі в разі потреби. Система збалансована. Стабілізаційні графіки відключень не застосовуються - підкреслюють у Міненерго.

Ну, далі, звично, йдуть заклики економити електрику вранці та ввечері плюс у «вихідні» дні. Вважаю, що більшість населення і без цих заклинань на кшталт «економіка має бути економною», вимикає кожну зайву лампочку. А подивитися телевізор воліють уривками – жере електроенергію, як кролик капусту! А за все треба платити...

Але, ось, щодо відсутності «стабілізаційного графіка відключень» дозволю собі деякі сумніви. Просто щоранку намагаюся дізнатися важливу інформацію: чи потрапив мій будинок до графіка «аварійних і ремонтних робіт» славної компанії ДЕТЕК. Бо, як правило, щодня кілька десятків одеських вулиць під цим приводом залишаються без освітлення. А це означає, що перестають працювати на опалення двоконтурні котли АГВ, морозити продукти холодильники. Ну, і всякі інші «радощі» життя.

Вважаю, що Міністерстві енергетики України просто не знають про ці самі відключення. А, може, знають? І, може, така ситуація не тільки в Одесі? Ну, тоді навіщо лукавити? Правда завжди у виграші.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі