НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » В Одесі демонтують пам’ятник Толстому, Пушкіна – залишать
В Одесі демонтують пам’ятник Толстому, Пушкіна – залишать
Читати grad.ua у  

Історико-топонімічна комісія Одеси постановила демонтувати пам’ятник Льву Толстому і перенести до музею, а пам’ятники Олександру Пушкіну перед мерією та князю Михайлу Воронцову на Соборній площі залишити. Про це повідомила пресслужба міськради.

Зазначається, що два останні пам’ятники мають виняткову мистецьку цінність та є частиною всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. При цьому їм змінять назви, аби не було зв’язку з країною-агресором та імперськими наративами, а також актуалізують інформацію, що на них розміщена.

Так само зроблять і з погруддями та бюстами російських вчених:

  • фізика Олександра Попова, який розташований біля будівлі Одеського державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку
  • математика і механіка Олександра Ляпунова, який розташований у дворі Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова на Пастера, 27
  • фізіолога Івана Павлова на Французькому бульварі, 40.

Також члени комісії вирішили залишити на своєму місці монумент, встановлений на ознаменування повстання матросів на броненосці «Потьомкін» та бюст одного з організаторів повстання — Григорія Вакуленчука. Написи на них мають актуалізувати до сучасного погляду істориків щодо цієї події.

А ось пам’ятники письменнику Льву Толстому, бюст одному з керівників більшовицького підпілля Олександру Хворостіну, льотчику Валерію Чкалову та скульптуру більшовицького лідера Фелікса Дзерджинського демонтують та перенесуть у парк Савицького, де буде експозиція монументального мистецтва часів російської колонізації.


Схожі новини

Коментарі