НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Генеральний секретар Греко-Української Палати Герасимос-Ніколаос Бугас подарував колекцію картин одеситам
Генеральний секретар Греко-Української Палати Герасимос-Ніколаос Бугас подарував колекцію картин одеситам
Читати grad.ua у  

«Краса – змагання до досконалості». Вперше в Одесі експонується мистецька виставка грецького художника Ставроса Тзортзоса. 30 картин в унікальній техніці вугіллям на папері присвячені життю відомої української письменниці Лесі Українки, прадід якої був греком. Пам’ятний захід у міському бібліотечному арт-просторі приурочений до 152-річчя від дня народження поетеси. Колекція є подарунком одеській спільноті від Герасимоса-Ніколаоса Бугаса.

Одеситам пан Бугас відомий давно. Генеральний секретар Греко-Української Палати давній та палкий симпатик України та нашого міста. Декілька років тому в Одесі було презентовано український переклад шедевра грецької літератури роману у віршах «Еротокріт». Пан Бугас не лише повністю профінансував видання перекладу, а й особисто допомагав із ним українському поетові Василю Степаненко. Новий проект Герасімоса-Ніколаоса Бугаса передача в дар одеситам колекції картин грецького художника Ставроса Тзортзоса, присвячених життю відомої української письменниці Лесі Українки. Більшість колекції складається з портретів самої поетеси, членів її сім’ї, друзів та чоловіків письменниці. Її чотири кохання. Про те, як втілювалася в життя ідея передачі колекції, розповів відомий український громадський діяч Микола Томенко.

Микола Томенко, засновник фонду «Рідна країна», громадський діяч, доктор політичних наук:

Організатори Грецько-Українська торгова Палата і один з керівників Герасимос-Ніколаос Бугас запропонував мені, що напевно було б варто, щоб вона в Україні постійно була, бо в Греції вона свою функцію виконала. І ми з ним домовилися, що ми її привезем в Україну і я запропонував Одесу. 

Протягом багатьох років пан Бугас працював над зміцненням українсько-грецьких відносин. За його підтримки в Одесі неодноразово проходили заходи у торговельно-економічній, інформаційній, освітній та культурно-гуманітарній сферах – зазначають організатори виставки. Відома активістка українсько-грецьких відносин Аглая Поліхроніді так відгукується про ініціативу пана Бугаса.

Аглая Поліхроніді,  представник Грецо-Української Палати, заслужений діяч мистецтв України:

Ідея цієї виставки належить чудовій за своєю суттю людині. Він ще хотів, щоб це було на круглу дату, але ви знаєте життя вносить свої корективи, щоб це було до 150-річчя. З початку пандемія, потім це вторгнення. І все-таки було ухвалено рішення, що саме зараз це треба зробити.  Війна війною, але треба продовжувати жити і особливо має працювати культура, мають бути ось ці зв'язки.

Щирий друг України Герасимос-Ніколаос Бугас у довоєнний час неодноразово відвідував Одесу, в рамках гостьових візитів представників греко-української палати та урочистих заходів, приурочених до Дня відродження Греції. Сам пан Бугас скромно називає себе прихильником греко-української дружби та закоханою в історію людиною.

Герасомос-Ніколаос Бугас, Генеральний секретар Греко-Української Палати.

Я себе меценатом не відчуваю. Меценатом був Маразлі, я звичайна людина, яка допомагає поглибленню відносин між Україною та Грецією. Я дуже люблю історію, поезію. Це те, що мене завжди чіпає. Історія мене завжди чомусь вчить, а поезія надихає.

Підготовку колекції портретів Лесі Українки для передачі та транспортування в Україну, організатори проекту обговорювали з серпня минулого року.

Юрій Горбатенко, в.о. директора «Централізованої міської бібліотечної системи для дітей»:

Проект тривав приблизно пів року, ми співпрацювали листами, домовлялися, як ми будемо експонувати і проводити майбутні зустрічі для виховання покоління і розповіді про біографію і творчість Лесі Українки і ось 2-го лютого нам повідомили, що передані картини.

Протягом місяця колекція портретів Лесі Українки, яка передана в дар одеситам Герасимосом-Ніколаосом Бугасом експонуватиметься у бібліотечному арт-просторі за адресою вул Катерининьська 67. У майбутньому, частини колекції виставлятимуть у філіях міських бібліотек.


Схожі новини

Коментарі