НОВИНИ ГРАД » Новини » Кримінал » 23-річний одесит організував ботоферму: йому загрожує до 5 років позбавлення волі
23-летний одессит организовал ботоферму: ему грозит до 5 лет лишения свобод
Читати grad.ua у  

Одеські кіберполіцейські встановили, що 23-річний одесит незаконно втручався у роботу українського мобільного оператора. Придбавши спеціальне програмне забезпечення та комп'ютерне обладнання з платами розширення, фігурант проводив «гарячу» зміну IMEI для SIM-карток мобільного зв'язку для подальшого їх надання в оренду онлайн-сервісам віртуальних мобільних номерів.

Забезпечивши функціонування так званої ботоферми, правопорушник зв'язався в одному з популярних месенджерів із невстановленим адміністратором двох російських платформ та обговорив із ним умови «співробітництва». За домовленістю з «клієнтом» одесит приєднував до свого ПК SMS-шлюзи типу GPRS/gsm з функцією заміни IMEI та здійснював «роботу» з ворожими сервісами, на яких, окрім віртуальних номерів, мав зареєструвати і свою власну електронну адресу.

За таку «оренду» ботоферми молодик отримував винагороду в рублях на електронний гаманець. Менш як за рік сума його незаконного заробітку при переказі у гривні становила близько 60 тисяч. Водночас замовник послуги отримував можливість «продавати» іншим громадянам РФ «анонімність» під час реєстрації облікових записів у різних соціальних мережах, месенджерах та інтернет-платформах. Останні могли використовувати їх у своїх цілях.

У ході слідства встановлено, що за більш ніж вісім місяців своєї протиправної діяльності зловмисник використав майже триста номерів одного мобільного оператора України. Щоб уникнути блокування «онлайн-бізнесу» з боку комунікаційної мережі, він час від часу робив систематичну заміну сім-карток у обладнанні.

Під час санкціонованого обшуку за місцем проживання зловмисника слідчі вилучили комп'ютерну техніку з програмним забезпеченням, спеціальне обладнання, жорсткі диски, SIM-банки/GSM шлюзи та мобільний телефон із прив'язаним електронним гаманцем, на який надходила оплата.

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. Йдеться про несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж, зокрема, скоєне за попередньою змовою групою осіб. Цей злочин карається штрафом від 51000 до 119000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий термін, повідомили в поліції.


Схожі новини

Коментарі