НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні запроваджують новий вид покарання - пробаційний нагляд

В Україні запроваджують новий вид покарання - пробаційний нагляд

В Україні запроваджують новий вид покарання
Читати grad.ua у  

Президент України підписав Закон №9185, згідно із яким за деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом. Він стане одним із основних видів покарання, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі, але в той же час буде їхньою альтернативою.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції України.

Згідно з новим законом, пробаціональне спостереження може бути призначене терміном від одного до п’яти років. Для неповнолітніх громадян термін може становити один-два роки.

Новий вид покарання тепер може бути застосований за ухилення від сплати аліментів, розголошення банківської таємниці, домашнє насильство, примушування до вступу в статевий зв'язок — це далеко не повний перелік статей Кримінального кодексу України, за які у правопорушника відтепер є шанс не сидіти за ґратами. Усього таких пунктів понад 140.

Пробаційне спостереження передбачатиме низку зобов’язань:

  • періодично з’являтися для реєстрації в уповноважений орган з питань пробації
  • повідомляти про зміну свого місця проживання, роботи чи навчання
  • не залишати межі України без погодження з уповноваженим органом із пробації.

Якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації — йому можуть обмежити волю на строк до 3 років.

У Мін’юсті зазначають, що запровадження пробаційного нагляду сприятиме гуманізації пенітенціарної системи. Нове покарання розширить можливості виправлення особистості без ізоляції від суспільства. Закон набуде чинності за півроку.



Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: