НОВИНИ ГРАД » Новини » Сьогодні День пам'яті жертв примусової депортації українців

Сьогодні День пам'яті жертв примусової депортації українців

Сьогодні День пам'яті жертв примусової депортації українців
Читати grad.ua у  

За рішенням Верховної Ради від 2019 року у другу неділя вересня на державному рівні вшановують роковини депортації – примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках. 

9 вересня 1944 р. у Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням» – примусово виселяли українців із Польщі, а поляків із України.

За інформацією Українського інституту національної пам'яті, майже 700 тисяч українців змушені були залишити свої будинки.

На першому етапі, який тривав від 15 жовтня до 31 грудня 1944 року, вивезли понад 20 тис. українців, переважно жителів Холмщини, яка найбільше постраждала від антиукраїнських дій Польщі. Після Холмщини депортація продовжилася на Лемківщині, Надсянні та Західній Бойківщині. На цьому етапі - з січня до кінця серпня 1945 - переселили 229 685 осіб. Виселяли українців у різні регіони – від Галичини до Причорномор'я, Слобожанщини та Донбасу.

1947 року українців, які відмовилися виїжджати до СРСР, польська влада в ході «операції Вісла» депортувала на північ і захід Польщі. За кілька місяців примусово переселили майже 150 тисяч українців.

Ще кілька десятків тисяч українців було позбавлено батьківських будинків під час обміну прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948, 1951 роках.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: