НОВИНИ ГРАД » Новини » Понад 700 млн грн вивели до офшору: у схемах фігурує «Альфа-Банк»
Понад 700 млн грн вивели до офшору: у схемах фігурує «Альфа-Банк»
Читати grad.ua у  

Як встановили правоохоронці бенефіціарні власники групи компаній, до якої входив «Альфа-Банк» – використовували злочинні схеми виведення коштів. Бенефіціарними власниками банку були російський олігарх та бізнесмени з міжнародного списку санкцій. Вони через підконтрольні українські, кіпрські компанії та фінустанову легалізували понад 700 млн. грн.

Однією з таких схем є виведення коштів під виглядом виплати роялті за використання торгових знаків. Ці торгові знаки раніше належали материнському банку РФ. За три роки українська фінустанова сплатила 1,4 млн. грн. 2021 року торгові знаки були переоформлені на кіпрського нерезидента, підконтрольного російському олігарху. Після чого величина ставки роялті для їх використання в Україні одразу збільшилася більш ніж у 1200 разів та становила 16,4 млн дол. США. Менш ніж за рік використання цих знаків банк перерахував на адресу кіпрської компанії понад 261 млн. грн.

Ще одна схема: офшорна компанія – материнська компанія «Альфа-банку» – викупила корпоративні права та перерахувала фантомній фірмі понад 460 млн грн. Проте, як з'ясували правоохоронці, ця фірма не мала ні майна, ні вела жодної господарської діяльності. Майно та права існували виключно на папері.

На підставі зібраних доказів російському олігарху – бенефіціарному власнику Альфа-банку, організатору злочинної схеми повідомили підозру. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, скоєних у складі організованої групи за попередньою змовою, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • підроблення документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців;
  • легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;
  • підробка офіційного документа, що видається, що засвідчується підприємством, та надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підробником або іншою особою, за попередньою змовою групою осіб, повторно;
  • ухилення від сплати податків.

У рамках кримінального провадження було ще повідомлено підозру восьми особам: колишньому голові та виконувачу обов'язків голови правління банку, трьом власникам офшорних компаній та трьом директорам фіктивних підприємств. Справа щодо трьох керівників уже розглядається у суді.

Крім того, були накладені арешти на суму понад 14,4 млрд грн – цінні папери та товарні знаки, що знаходилися на рахунках банку, близько 900 об'єктів нерухомості.

В даний час Альфа-банк націоналізований і знаходиться у власності держави, а заарештовані активи передано до комерційного управління АРМА.

Заходи щодо викриття та документування протиправної діяльності проводилися у взаємодії з Держфінмоніторингом, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою.


Схожі новини

Коментарі