НОВИНИ ГРАД » Новини » Одеський Будинок вчених сьогодні: наслідки ракетного удару

Одеський Будинок вчених сьогодні: наслідки ракетного удару

Одеський Будинок вчених сьогодні: наслідки ракетного удару
Читати grad.ua у  

Одеський будинок вчених – єдина на півдні України міська дворянська садиба XIX століття, якій вдалося зберегти свій первісний автентичний вигляд, що вижила за двох світових війн. Однак російська ракетна атака по центру Одеси в ніч проти 23 липня завдала значних руйнувань пам'ятнику національного значення.
Як розповіла директор Одеського Будинку вчених Світлана Жукова, постраждають меблі, вітражі, вікна, двері, які дуже складно відновити.

Нині дивитись на одеський будинок вчених, а тим більше перебувати у ньому – справжнє випробування для одеситів. Так пошкоджені автентичні старовинні інтер'єри. Проте реставратори запевняють, що все можна відновити. Головне – не чекати, а вже зараз провести усі необхідні екстрені заходи щодо консервування будівлі на осінньо-зимовий період.

Точної суми завданих збитків внаслідок ракетної атаки РФ в Одеському будинку вчених ще не називають, але вже зрозуміло, що йдеться про десятки мільйонів гривень. Всі стіни, всі інтер'єри, всі стенди посічені уламками.

Наразі тривають обстеження будівлі, свої висновки у грудні має надати і комісія ЮНЕСКО, а до того ж в Одеському будинку вчених уже проводять екстрені заходи щодо консервування, а також шукають меценатів, щоб якнайшвидше відновити та зберегти унікальну одеську пам'ятку.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: