НОВИНИ ГРАД » Новини » Спецпрограма Базельського університету для вчених України

Спецпрограма Базельського університету для вчених України

Спецпрограма Базельського університету для вчених України
Читати grad.ua у  

Наукові контакти між українськими та швейцарськими вченими налагоджені давно, розповіла в інтерв'ю ТРК «ГРАД» історик Лілія Білоусова. А після того, як в Україні розпочалася війна, факультет гуманітарних та соціальних наук Базельського університету створив спеціальний стипендіальний фонд для українських вчених та запросив дослідників до Швейцарії.

Лілія Білоусова вже давно веде історичні дослідження, пов'язані з переселенцями зі Швейцарії на землях півдня України у минулі століття. Цій темі присвячено її книгу «Одеса Швейцарська». А сьогодні її робота в бібліотеках та архівах Базельського університету присвячена роботі одеської портової митниці минулих століть, а також встановленню дипломатичних зв'язків між нашим містом та Швейцарією.

Окрім колег-науковців, з початку війни в Україні Швейцарія прийняла вже близько 60-ти тисяч українських біженців, розповідає Лілія Білоусова. І для кожного з них гостинні швейцарці намагалися створити максимально комфортні умови для адаптації.

За місяці перебування у Швейцарії частині українців уже вдалося влаштуватися на роботу, хоч це й не просто.

Але, як добре б не було у гостинній, доглянутій Швейцарії, українці рвуться додому і вірять у якнайшвидшу перемогу над ворогом, каже історик Лілія Білоусова.

Повне інтерв'ю з Лілією Білоусовою можна побачити тут.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: