НОВИНИ ГРАД » Новини » Катакомб в Одесі немає: краєзнавець Дмитро Жданов
Катакомб в Одесі немає: краєзнавець Дмитро Жданов
Читати grad.ua у  

Одеські катакомби завжди були овіяні легендами та міфами. Відкрити завісу спробував краєзнавець Дмитро Жданов у своїй новій книзі «Одеський андерграунд: історії підземного міста».

Все починається із самої назви, адже насправді катакомби в Одесі зовсім не катакомби, а підземні шахти каменоломень із виробленням вапняку, тобто «міни», від французького «шахта». У книзі зібрані найцікавіші міфи, легенди та справжні історії про одеські катакомби, матеріал автор збирав кілька років.

Так, наприклад, одна з найпоширеніших версій, за якою в Одесі не побудували метро – це наявність «катакомб», яку краєзнавець спростовує. І каже, що підземні шахти не заважали будівництву підземки в Одесі, оскільки вона мала пролягати набагато глибше.

Ще одна міська легенда, нібито масони на свої таємні збори збиралися саме в катакомбах. Однак усі згадки про це не мають доказової бази, каже Дмитро Жданов, тому масонський міф Одеси й досі залишається міфом, який продовжує зберігати свої таємниці. І, звичайно ж, не обійшлися одеські катакомби без легенди про заховані скарби.

Ще один цікавий факт одеських катакомбів – це печерні будинки. Як муляри жили в них – можна дізнатися з книги про історію підземного міста, а її знайти в бібліотеках міста, або ж звернутися до автора. На цьому краєзнавчі дослідження Одеси не припиняються. Наступну книгу Дмитро Жданов планує присвятити знаменитій Аркадії. Одеські локації неодноразово потрапляли до об'єктиву кінокамер, які знімали фільми на узбережжі Одеси: про це і не лише розповість краєзнавець на сторінках майбутньої книги «Історії старої Аркадії».


Схожі новини

Коментарі