НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Книгу про історію води в Одесі презентував краєзнавець Дмитро Жданов
Книгу про історію води в Одесі презентував краєзнавець Дмитро Жданов
Читати grad.ua у  

«Історія води в Одесі: від Кочубієва до Дністровського водопроводу» - книга під такою назвою побачила світ в Одесі. Автор понад 10 років збирав різні факти і його дослідження втілилося на сторінках так званої водної історії Одеси від Середньовіччя до кінця 20 століття.

Центр Одеси, Катерининська, 18 – тут у дворі знаходиться старовинний настінний фонтан, якому майже 150 років. Вода до нього трубами надходила з річки Дністер Дністровським водопроводом. Наприкінці 19-го століття воду можна було провести і до себе додому, розповідає краєзнавець Дмитро Жданов, але це вже коштувало грошей і до того ж вище 2-го поверху вода не доходила через відсутність напору, тому мешканці Одеси зазвичай користувалися колонкою дворі.

Оздоблення стінного фонтану відрізняється поєднанням різноманітних стилів та культур. Це не просто стовпчик, а мала архітектурна форма, проте, на жаль, досі такі об'єкти не мають охоронного статусу – зазначає краєзнавець. А щодо стилю, то тут не обійшлося без морської тематики: на фасаді стінового фонтану красується раковина.

Таких стінних фонтанів в Одесі збереглося небагато – з десяток. І теоретично старовинні водопровідні колонки можуть знову заробити! Тоді одеські дворики в історичному центрі міста отримають новий подих, упевнений краєзнавець.

«Не фонтан» – вираз, відомий в Одесі та за її межами. І справді, історія міської питної води – це не лише фонтани. Багато в Одесі залишилось і колодязів – кілька сотень.

Не оминув автор увагою і типово-одеські «водні таємниці», наприклад, пояснив чому вулиця Балківська та Аркадія під час злив постійно підтоплюються.

Знайти книгу «Історія води в Одесі: від Кочубієва до Дністровського водопроводу» можна у бібліотеках міста, або звернутися до автора. На цьому дослідження не зупиняється, надалі плани краєзнавця – дослідити зсуви в Одесі, а також описати печери, адже історія міста ще таїть у собі чимало секретів.


Схожі новини

Коментарі