НОВИНИ ГРАД » Новини » Ціни на ринках зростають

Ціни на ринках зростають

Ціни на ринках зростають
Читати grad.ua у  

Ходити на ринок у «вихідні» дні – вбивати свої нервові клітини. З віком їх стає менше, якщо врахувати, що переживання накопичуються день у день і рік у рік. Але залишу такі спостереження для психологів і психіатрів. Професіоналам це краще знати.

Тепер звернуся до дійсності. Наприкінці перший місяць літа. Здавалося б, настав час для фруктів та овочів. Я не ходжу на "Привіз", у мене під боком "Новий". Так, ось, пробігаючи поглядом «цінники» на прилавках, із гіркотою наголошую: ціни не падають. Точніше, так: зіпсовані овочі та фрукти з верхньої частини прилавка йдуть на нижні полиці. Ближче до асфальту.

Але якщо нагорі, наприклад, черешня коштує від 100 до 120 гривень за кіло, то внизу ця ягода тримається на рівні від 70 до 80 гривень. А буває й дорожче. Більшість одеситів, які сьогодні блукають рядами ринків, це, на жаль, пенсіонери. І дозволити собі витрачати такі гроші на приготування компоту, точно не можуть.

Така сама ситуація і з ціною на овочі: помідори, огірки, кабачки. Про баклажанів і болгарський перець мовчу, хоча знаючі люди стверджують, що в липні ціни почнуть падати. Переміщаюся в м'ясо-молочний корпус.

Тут не бракує ні свинини, ні яловичини. Але знову надхмарні ціни, не доступні для більшості городян. Навіть спеціалізовані магазини, які раніше конкурували з ринком, зрівнялися в ціновій політиці з прилавками цього м'ясо-молочного корпусу.

Чого це я веду? Читаю статистику, опубліковану "Інтерфакс-Україна". Пишуть: «Урожай зернових в Україні цього року очікується на рівні близько 46 млн. тонн, що на 5-7% менше, ніж торік, – повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Станом на сьогодні прогноз середньозважений: очікується, що зернових буде зібрано близько 46 млн. тонн. Це, на жаль, менше, ніж торік. Зменшення становить приблизно 5-7%», - сказав він в ефірі національного телемарафону у понеділок.

Водночас, Висоцький зазначив, що внутрішнє споживання зернових становить 18 млн. тонн.

«Тому, навіть збираючи 46 млн тонн, це все одно в 2,5 рази більше, ніж внутрішня потреба, відповідно до якогось ризику для дефіциту зернових для внутрішніх цілей на сьогоднішній день немає», - наголосив перший заступник міністра».

Чому звертаю увагу на перспективи врожаю зернових? Та тому, що це не лише сировина для хліба, а й корми для великої рогатої худоби, свинини та баранини. Отже, для отримання молока та м'яса. А вартість кормів для виробників цієї продукції безпосередньо залежить від їхньої кількості та якості. Якщо майбутній урожай у 2,5 рази більший від внутрішньої потреби, то, гадаю, і ціни на прилавках мають стати нижчими.

На жаль, ми не намагаємося покращити ситуацію на внутрішньому ринку, а наполегливо прагнемо збільшити експорт.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: