НОВИНИ ГРАД » Новини » Нацбанк заборонив обмінникам не приймати зношені купюри

Нацбанк заборонив обмінникам не приймати зношені купюри

Нацбанк заборонив обмінникам не приймати зношені купюри
Читати grad.ua у  

Національний банк скасував визначення незначного зношення банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам у обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот. Про це повідомив голова Національного банку Андрій Пишний.

За його словами, в Україні спалахнув штучно створений ажіотаж, якому свідомо чи несвідомо «підіграли» деякі небанківські фінансові установи та банки. Мова йде про додаткову комісію за прийом нібито зношених купюр або банкнот попередніх років випуску. Але відтепер касир не може «на око» оцінювати справжність банкнот чи їхній стан та відмовляти в здійсненні валютно-обмінної операції.

Нацбанк також обіцяє штрафувати банки та обмінники за незаконну відмову міняти долари. Максимальний розмір штрафу становитиме:

  • для банків - у розмірі до 400 тисяч гривень та планується його збільшення за суттєві порушення
  • для небанківських фінансових установ – у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи

У разі порушення прав споживача банком або небанківською фінансовою установою споживачеві варто звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи. Якщо немає реакції з боку керівництва, слід звернутися до Національного банку.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: