НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні можуть повернутися акцизи на бензин та дизель
В Україні можуть повернутися акцизи на бензин та дизель
Читати grad.ua у  

В Україні планують повернути акцизи на усі види палива. Відповідний законопроект готується до розгляду у Верховній Раді.

З початку війни податок на додану вартість на нафтопродукти знизили – він становив 7%, проти 20% на решту товарів. Акцизи ж зовсім скасували. Їхнє повернення неминуче позначиться на цінах, – упевнений директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Новий порядок оподаткування запровадять орієнтовно з 1-го жовтня. Але на той час у трейдерів можуть виникнути й інші проблеми – які також ударять по гаманцях українців, - вважає Геннадій Рябцев. Нафтопродукти будуть послідовно дорожчати, оскільки скоротиться їх пропозиція на європейському ринку.

Ажіотаж, дефіцит, години очікування в чергах. Все це українські автомобілісти вже пережили наприкінці весни, коли палива на українських заправках не вистачало. На думку аналітиків, подібна ситуація може повторитися наприкінці року – якщо відповідальні структури вже зараз не вдадуться до необхідних дій.

Повернення акцизів ніяк не вплине на забезпеченість України паливом, – упевнений Геннадій Рябцев. А ось нафтове ембарго може різко змінити ситуацію. Обмеження на російське паливо в Європі планують запровадити до кінця поточного року.

Наразі всі оператори працюють виключно «з коліс» і великих запасів на території України не роблять, – зазначає наш співрозмовник.

Загалом, за словами експерта, незалежно від повернення акцизів на нафтопродукти – Україна має можливість запобігти новій хвилі паливного дефіциту. Але уникнути зростання цін на пальне, на жаль, навряд чи вдасться.


Схожі новини

Коментарі