НОВИНИ ГРАД » Новини » Реабілітаційний центр для дельфінів створять в Одеській області
Реабілітаційний центр для дельфінів створять в Одеській області
Читати grad.ua у  

В Одеській області може з'явитися морський резервуар для реабілітації дельфінів. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомлення про загибель цих найрозумніших тварин з'являються регулярно. За теорією зоологів, вони страждають від гідролокаторів підводних човнів – втрачають орієнтацію, сліпнуть і слабшають, у результаті не можуть полювати і вмирають від голоду чи інфекцій. Щоб допомогти їх відновленню та реадаптації до дикого середовища – необхідний спеціальний транзитний центр, розповідає біолог Іван Русєв.

Сто років тому популяція дельфінів у Чорному морі досягала 2-х млн. До війни в Україні їх чисельність не перевищувала 250-ти тисяч, - розповідає біолог Іван Русєв. Хоча вилов дельфінів у причорноморських країнах заборонений, розумні тварини продовжують страждати від різних антропогенних чинників.

Багато фактів загибелі дельфінів зафіксовано і за останні півроку. Військові дії впливають на цих тварин вкрай негативно. Мертвих і поранених їх часто знаходять на узбережжі Одеського регіону. Деяких ековолонтерам вдається врятувати та виходити. И щоб допомогти їх відновленню та реадаптації до дикого середовища – необхідний спеціальний транзитний центр.

Робота над створенням реабілітаційного центру для чорноморських дельфінів у національному парку «Тузлівські лимани» триває вже багато років – розповідає Іван Русєв. Екологам нарешті вдалося заручитися підтримкою міністерства довкілля.

Сьогодні в Чорному морі живуть близько 250-ти тисяч дельфінів трьох видів. Для такої великої екосистеми це замало, пояснює вчений. Щоб відновити популяцію, на думку експерта, необхідно щонайменше 10 спокійних років.

У Тузлівських лиманах планують збудувати великий за площею морський резервуар, щоб допомогти тваринам реадаптуватися до дикого підводного світу. Есперти підкреслюють, що йдеться не лише про тварин, які постраждали в природному середовищі, а й про тих, що живуть у неволі.

Чорне море – гордість одеського регіону, і воно має бути живим – наголошує фахівець. А без дельфінів це не можливо.


Схожі новини

Коментарі