НОВИНИ ГРАД » Новини » Брукс Ньюмарк допоміг евакуювати понад 9 тисяч жителів України
Брукс Ньюмарк допоміг евакуювати понад 9 тисяч жителів України
Читати grad.ua у  

Екс-міністр Великобританії Брукс Ньюмарк прибув до України з головним завданням - надати допомогу тим, хто її потребує. З початку війни Ньюмарк допоміг евакуювати понад 9 тисяч жителів нашої країни. Спершу британець організував трансфер до Польщі з Києва та Львова. Потім, коли ситуація у столиці стабілізувалася, а війна перемістилася на схід та південь – новими центрами роботи стали Запоріжжя та Вінниця, розповідає Ньюмарк.

Брукс Ньюмарк, екс-Член парламенту Великої Британії, екс-Міністр у справах громадськості Великої Британії:

Зокрема в Запоріжжя прибувало багато людей з Маріуполя, які потребували подальшого транспортування і евакуації. За два-три тижні ми рушили далі, перемістились в Дніпро і Харків. Тобто зараз в Україні працюють  6 моїх хабів, через які жінки та діти можуть дістатись у безпечне місце.

За словами Брукса Ньюмарка, за кордон везуть переважно поранених цивільних – їх переправляють спочатку до Польщі, а потім до Німеччини, де забезпечують необхідний медичний догляд. А більшість українців обирають евакуацію в межах країни – з гарячих точок у більш безпечні місця.

Більшість людей ми вивозили до Львова, і в більшості з них були друзі чи рідні які могли їх прийняти. Тобто більшість людей яких ми вивозимо зараз – вони залишаються в Україні, вони не їдуть до польщі чи в будь-яку іншу країну. Тобто для них ми організовуємо лише трансфер до Львову. Єдині кому ми допомагаємо з влаштуванням на місці – це звісно сироти. Ми переконуємось, щоб в них було безпечне місце для перебування.

Сьогодні ситуація напружена не лише на передовій. І на випадок потреби Ньюмарк розглядає можливості евакуації по всій Україні.

Ми будуємо зв’язки з місцевою владою, і місцева влада може просто зателефонувати нам і сказати наприклад – заберіть 50 осіб з цього місця, за 50 миль від Одеси. Отже ми працюємо з органами місцевого самоврядування і двома національними перевізниками, в нас загалом 16 автобусів, і в цілому ми можемо зреагувати на виклик протягом 48 годин. Ідеальний варіант для мене – якби мені не довелось нічого робити. Тому що я дуже сподіваюсь, що з Одесою нічого не трапиться.

Великобританія від початку війни була одним із ключових прибічників України. У зв'язку з відходом Бориса Джонсона з посади прем'єр-міністра, багато хто задається питанням – чи англійці й надалі підтримуватимуть Україну. Брукс Ньюмарк запевняє, що жителі нашої країни можуть сподіватися на їхню допомогу та підтримку і надалі.

Все сталось досить невчасно – я маю на увазі, війна у розпалі, а Борис Джонсон був вашим найбільшим прибічником. Але міністр закордониих справ Ліз Трасс – також дуже підтримує україну. Я особисто не спілкувався з іншими кандидатами, але я вірю/вважаю – бо знайомий з ними усіма – що хто б не став наступним прем’єр міністром, і це найважливіше, буде підтримувати україну так само завзято як це робив Борис Джонсон.

Брукс Ньюмарк також зазначає, що ще одна мета його перебування в Україні – засвідчити військові злочини росії. Щоб мати змогу згодом у себе на батьківщині боротися на інформаційному фронті та розповідати співгромадянам правду про цю війну.


Схожі новини

Коментарі