НОВИНИ ГРАД » Новини » Українцям у країнах Євросоюзу не доведеться міняти посвідчення водія
Українцям у країнах Євросоюзу не доведеться міняти посвідчення водія
Читати grad.ua у  

Українцям, які виїхали в ЄС через війну, дозволили користуватися в Європі українськими водійськими правами. Міняти їх не доведеться. У територіальному сервісному центрі МВС пояснюють: українське посвідчення водія повністю відповідає документам європейського зразка. Їх почали видавати з моменту підписання Віденської та Женевської конвенцій про дорожній рух, тому використання документа є законним у країнах-підписантах.

Наталія Гудзь, адміністратор територіального сервісного центру МВС:

Україна видає два види посвідчення – це національне посвідчення міжнародного зразку, яке відповідає всім вимогам европейськиї стандартів та передбачає всі позиції які визначені Віденською конвенцією. Та міжнародне посвідчення водія, для пересування на території країн, які підписали Женевську конвенцію.

Раніше українські права водія діяли в ЄС півроку з дня в'їзду. Наразі для біженців обмеження знято. Але щоб не виникло проблем, слід звернути увагу на кілька важливих моментів, – зазначає фахівець.

Це обов'язково повинен співпадати переклад, дублювання в посвідченні водія здійснюється латиницею тому переклад закордонному паспорті та в посвідченні повинні співпадати. І хочу звернути увагу, що обов'язковою умовою евростандартів є наявність терміну дії посвідчення.

Якщо посвідчення ще старого зразка, то для його заміни в Україні потрібна низка документів.

Це паспорт, або будь який документ, який його замінює. Це може бути посвідка на тичасове проживання, посвідка на постійне проживання, паспорт біженця, паспорт особи, якій надано додатковий захист. Ідентифікаційний код платника податків. На період воєнного стану, звертаю вашу увагу, медичний огляд, на встановленя придатності до керування транспортного засобу, для заміни, відновлення після втрати посвідчення водія – не потрібно.

За заміною або поновленням загублених документів, а також за оформленням посвідчень міжнародного зразка, за словами Наталії Гудзь, до сервісних центрів МВС сьогодні все частіше звертаються внутрішні переселенці.

Дуже багато осіб звертається, які переїзжать з однієї частини україни до іншої. Особи, на сьогодняшній день можуть звернутися за отриманням послуги до будь якого теріторіального сервісного центру. Тому ми з радістю надаємо ім цю послугу.

З 1-го липня записатися до сервісного центру можна онлайн на сайті. Це скоротило черги та значно прискорило роботу, – кажуть співробітники.

Зручним моментом являється те, що особа може записатися засобами електронної черги через інтернет. На сайті головного сервісного центру є вкладка, Е-черга, ви заходите за цією вкладкою, записуєтесь, вибираєте зручний для вас час та зручний для вас день, коли у вас буде можливість звернутися до сервісного центру з метою отримання послуги, яку надає держава.

Додамо, якщо українець у Європі втратить своє посвідчення або документ вкрадуть – нові права водія можна буде оформити в ЄС за місцем перебування. Для цього необхідно буде підтвердження з української сторони, що відповідний документ справді було видано.


Схожі новини

Коментарі