НОВИНИ ГРАД » Новини » Студенческая миграция: почему украинцы хотят стать иностранными студентами

Студенческая миграция: почему украинцы хотят стать иностранными студентами

студенты
Читати grad.ua у  
С каждым годом из Украины выезжает все больше желающих учиться за границей. Только в вузы Польши за последний год, поступило около 35 тысяч украинцев.

Почему выпускники школ отдают преимущество обучению за рубежом? С чем связан такой выбор? И возвращаются ли они с полученными знаниями обратно на родину? Журналист ТРК «ГРАД» задала эти вопросы директору аналитического центра CEODOS Егору Стадному.
Причин кілька, і вони залежать від країни і конкретного університету. Якщо країна, яка переважно не проводить вступних екзаменів, бере кого завгодно аби платили гроші, і так далі, і так далі, то такі країни приваблюють тих, хто не виїжджає за освітою, а виїжджає за банальним якимось кращим майбутнім. Тому, що за якимись там стереотипами, або за справжніми відчуттями, просто краще, ніж в Україні. 

Многие абитуриенты выбирают ВУЗ за границей, отнюдь не из-за качества знаний, а в поисках лучшей жизни, говорят специалисты – для того, чтобы впоследствии закрепится и остаться в другой стране.
Краще вже там будувати родину, майбутнє і так далі, але університети, як вища освіта, вони не для того, щоб знання здобувати, а для того щоб зачепитися, легалізувати своє перебування в цій країні. Там можна знайти якусь роботу і далі рухатися у цьому напрямку. До таких країн належить Польща, до таких країн належить Словаччина. Це дуже часто приватні, геть не, ну скажімо так, далеко не найкращі заклади, які не проводять відсіву, відбору на етапі вступу, беруть кого завгодно, аби платили гроші. Вони не користуються популярністю серед самих громадян цих країн, от, і натомість зате популярність серед, зокрема, українців. 

Образование за границей далеко не всегда означает качество, говорят эксперты.
Словацькі і польські університети, які приймають всіх, розумієте всіх, хто їде з України без вступних іспитів дуже часто, або с формальними вступними. Дуже часто ми бачимо, що навіть після завершення цих університетів в лапках, люди не знають польської мови, уявляєте собі, тобто провчившись три роки на бакалавраті, українці не знають польської. Вони можуть прийти до магазину і сказати я хочу це і це, але дипломну роботу написати, або ж в бізнес-листуванні якомусь приймати участь вони не здатні, тому що вони не вивчають на достатньому рівні ні перед вступом, ні під час навчання польської мови, ну і знань професійних зі спеціальності в них не так багато.

Если же говорить про те страны и те университеты, где при поступлении существует жесткий отбор, то туда едут те украинские выпускники, кому реально необходимы знания.
Тобто є ось таких два шляхи: один – це просто краще майбутнє, не обов’язково пов’язано зі знаннями, з вищою освітою, гарною, там кращою ніж в Україні, і от друге – це справді полювання на ті освітні програми, ті університети, яких не має в Україні, і які дають набагато кращу вищу освіту, ніж в Україні. Це, наприклад, Німеччина, це, наприклад,  різноманітні грантові програми в Канаді, в Сполучених Штатах, у Великобританії, у Нідерландах, наприклад, у Швеції, в Норвегії, в Австрії, зрештою, у Франції також.

Специалисты рассказывают, большинство украинских студентов получивших образование за границей не возвращаются на родину, а ищут работу за рубежом. Но есть и те, кто видит свое будущее в Украине, и, вернувшись, строит карьеру в родной стране.
Ті, які шукають кращу вищу освіту, вони можуть повертатися, тому що їхні знання знадобляться і тут в Україні, і теж у міжнародних корпораціях, які теж працюють в Україні. Є ще таке переконання, попри всі негаразди в Україні - це країна з незайнятими нішами, і навчившись там за кордоном добре своїй справі, ви можете приїхати сюди і не мати конкуренції, і це теж приваблює. 

Еще одна проблема сегодняшних студентов, получающих знания за границей, в том, что они, зачастую, выбирают популярные – разрекламированные  специальности, но спрос, на них, при дальнейшем трудоустройстве, почти отсутствует.
Українці вступають на ті спеціальності, які пропонують не так, щоб дуже багато вакансій на ринку праці, вони є супер популярними: менеджмент, міжнародні відносини. От візьмемо міжнародні відносини, які дуже популярні - ну, от дипломатія Польщі не потребує стільки українських громадян у себе в дипкорпусі, і  міжнародні корпорації теж не потребують громадян, які навіть польської не знають на достатньому рівні, щоб брати участь у робочій комунікації з іншими корпораціями. 

Перенасыщение специалистов в гуманитарных сферах – проблема как зарубежных стран, так и Украины в особенности. Между тем, говорят эксперты, на рынке труда сейчас востребованы инженеры, специалисты в области энергетики, механики и другие профессионалі в сфере прикладних наук.
Вы хотите учиться за границей?
ДА
НЕТ
ДА 0%
НЕТ 0%
+35

Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: