Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб інформує мешканців регіону про правила безпечного вживання води після підтоплень чи повеней. Насамперед фахівці попереджають: не можна вживати воду з колодязів та джерел, особливо якщо поруч знаходяться звалища, скотомогильники чи вигрібні ями – такі джерела не мають систем знезараження та <b>можуть бути забруднені.
Щодо централізованого водопостачання міста Одеси, вода подається з річки Дністер та проходить багатоступінчасте очищення та знезараження на сучасному європейському обладнанні.Якість води щодня контролюється лабораторіями «Інфоксводоканалу» за більш як 55 показниками, а також – спеціалістами Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
За результатами останніх досліджень, водопровідна вода в Одесі відповідає всім санітарним вимогам.
| № | Найменування показників | Значення | Норма ДСанПін |
|---|---|---|---|
| 1. | Температура, градуси °C | 16.6 | не норм. |
| 2. | Забарвленість, градуси | 11 | ≤20 |
| 3. | Каламутність, мг/дм3 | 0,36 | ≤0,58 |
| 4. | pH (водневий показник), од.рН | 7,40 | 6,5-8,5 |
| 5. | Амоній, мг/дм3 | <0.1 | ≤0.5 |
| 6. | Нітрити, мг/дм3 | <0.003 | ≤0.5 |
| 7. | Хлориди, мг/дм3 | 30.0 | ≤250 |
| 8. | Загальна жорсткість, ммоль/дм3 | 1,8 | ≤7.0 |
| 9. | Загальна лужність, ммоль/дм3 | 2,7 | не норм. |
| 10. | Хлор залишковий вільний, мг/дм3 | 0,41 | 0,3-0,5 |
| 11. | Хлор залишковий зв'язаний, мг/дм3 | 0,77 | 0,8-1,2 |
| 12. | Окиснюваність, мг/дм3 | 2,32 | ≤5,0 |
| 13. | Сухий залишок, мг/дм3 | 309 | ≤1000 |
| 14. | Залізо загальне, мг/дм3 | <0.1 | ≤0.2 |
| 15. | Загальне мікробне число, КУО/см3 | 3 | ≤50 |
| 16. | Загальні коліформи, КУО/100см3 | не виявлено | відсутність |
| 17. | E.coli, КУО/100см3 | не виявлено | відсутність |
| 18. | Ентерококи, КУО/100см3 | не виявлено | відсутність |
Контроль за якістю води проводиться щодня. За даними лабораторних досліджень проб, взятих 1–3 жовтня із централізованих та альтернативних джерел (у тому числі бюветів) в Одесі та Чорноморську, всі показники відповідають санітарним нормам.
Епідемічна ситуація в Одесі та Одеському районі стабільна. За інформацією Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб, рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції знаходиться в межах сезонних показників, надзвичайних біологічних ситуацій не зареєстровано. Фахівці продовжують посилений моніторинг інфекційної захворюваності та санітарного стану довкілля. Водночас медики рекомендують:
- вживати бутильовану або кип'ячену воду;
- не використовувати для пиття або приготування їжі воду з підтоплених джерел;
- ретельно мити овочі та фрукти;
- дотримуватись правил зберігання продуктів та уникати купівлі їжі в невстановлених місцях;
- обов'язково мити руки після вулиці та перед їжею;
- при перших симптомах кишкової інфекції (нудота, біль у животі, діарея, підвищення температури) – негайно звертатися до лікаря.









