НОВИНИ ГРАД » Новини » Банки почали штрафувати своїх клієнтів: НБУ спростовує інформацію

Банки почали штрафувати своїх клієнтів: НБУ спростовує інформацію

Банки начали штрафовать своих клиентов: НБУ отпровергает информацию
Читати grad.ua у  

У медіа та в телеграм-каналах поширюється недостовірна інформація про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках. Повідомляє Національний банк України у Facebook. У НБУ наголошують, що таке твердження не відповідає дійсності.

  • Законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких  фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це «штрафу». Тобто банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу. 
  • Водночас Закон про фінансовий моніторинг передбачає обов’язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках.
  • У цьому разі банк повертає кошти клієнту готівкою чи шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними реквізитами. Механізм повернення коштів банком передбачений у пункті 6 додатка 12 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Банк може брати стандартну звичайну комісію за проведення такої платіжної операції.
  • Національний банк України зі свого боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.

Відтак, у Національному банку України просять громадян з обережністю ставитися до непідтвердженої інформації та перевіряти її на офіційних джерелах.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: