НОВИНИ ГРАД » Статті » У чому різниця між циркулярною та дисковою пилкою?
В чем разница между циркулярной и дисковой пилой?
Читати grad.ua у  

Дискова або циркулярна пилка є одним із найважливіших електроінструментів для професійних будівельників та людей, які займаються ремонтом у своїх будинках. Призначені вони для розпилювання деревини, ДСП, фанери і т.д. Часто ці установки називають просто циркулярні, циркулярні верстати чи паркетки. Обидва інструменти широко використовуються в деревообробній та металургійній промисловості, але мають різні сфери застосування та характеристики, про які варто знати, перш ніж приймати рішення про купівлю.

Пилки циркулярні

Це інструмент із безліччю зубів, сфера застосування його досить широка. Завдяки різній потужності циркулярних пилок їх можна використовувати для різання твердої, м'якої та ламінованої деревини, шпонованих плит, ДСП, гіпсоцементних плит, газобетону, фанери, пластику, гіпсокартону, сталі. Все це робить її по-справжньому функціональним інструментом як для домашнього, так і для професійного використання. Всі циркулярні пилки оснащені захисним кожухом, що забезпечує безпеку в процесі роботи, та патрубком для підключення пилососу.

Всі диски поділяються на такі типи:

  • диски із твердосплавними зубами;
  • диски з алмазною напайкою;
  • диски без напайок.

Основне застосування дисків із твердосплавними напайками – робота з твердими породами дерева, пластиком, тонким металом. Диски без напайок сприяють отриманню рівних та чистих пропилів у м'якій деревині. Кут заточування зубів може бути як позитивним, і негативним. Різання матеріалів з позитивним кутом заточування зубів сприяє хорошому розпилу дерев'яних заготовок, дерева із цвяхами, пластику тощо, а з негативним - розпилу міді та жерсті.

Рекомендації щодо вибору

Отже, що вибрати – дискову чи циркулярну пилку, залежить від ваших конкретних потреб. Якщо вам потрібен інструмент для прямих різів та роботи з деревиною, то циркулярна пилка стане чудовою підмогою. Якщо потрібна максимальна гнучкість у налаштуванні глибини різу та кута нахилу плюс можливість роботи з різними матеріалами, то застосування дискової пили стане кращим варіантом. Зрозуміло, ціна професійного інструменту завжди вища – це свого роду плата за можливість тривалої безперервної роботи та солідний ресурс. Якщо циркулярну пилку планується використовувати час від часу, є сенс вибрати недорогу побутову модель.

Пилки дискові

Під дисковими пилками мають на увазі всі інструменти, які пиляють за допомогою диска. Використовуються вони у будівництві, ремонті, виробництві, а також домашньому господарстві. Корисні при обробці різноманітних деревних плит, деревно-стружкових, деревоволокнистих матеріалів, композитних матеріалів, профілів з ПВХ та алюмінію, теплоізоляції та мінеральної вати тощо. Пилки дискові різняться:

  • за потужністю;
  • кількості оборотів;
  • глибині пропилу.

Дискова пилка завжди звернена пильним колом донизу. Принцип роботи такої пилки гранично простий. У дисковій пилці можна регулювати кут нахилу диска та глибину пропилу. У деяких моделях є можливість регулювання обертів. Ця функція дозволяє працювати більш ефективно з різними видами матеріалів. Компактна конструкція забезпечує максимальний комфорт при маневруванні інструментом. Пилу можна утримувати в руках і направляти її щодо поверхні, що розрізається, а можна закріпити її на станині з можливістю рухати саму оброблювану заготівлю (при великих обсягах робіт найкраще так і вчинити).

Різниця між циркулярною та дисковою пилкою

Циркулярна пилка ідеально підходить для точного різання таких матеріалів, як дошки, листи або труби. Основне її застосування - різання по довжині та ширині, а також різання під прямим або косим кутом. Вона незамінна в столярних, слюсарних та будівельних майстернях, де необхідні точні та прямі пропили. Дискова пилка використовується для обробки таких матеріалів, як дерево, метал або пластик. Завдяки різним різальним інструментам можна робити отвори, канавки, фрезерувати та виконувати інші операції механічної обробки. Вона необхідна у меблевій промисловості, виробництві металевих елементів, де часто потрібні складні операції механічної обробки.

Висновок

Підсумовуючи, можна сказати, циркулярна пилка та дискова пилка - це інструменти з різним призначенням та характеристиками. Циркулярка переважно використовується для точного розкрою матеріалів, а паркетка дозволяє виконувати складні операції механічної обробки. Перш ніж купувати інструмент, варто ретельно продумати його використання та правильно здійснити вибір пилки для конкретного завдання.




Схожі новини

Коментарі