НОВИНИ ГРАД » Статті » Рація як основний засіб зв'язку в авіації: аргументи «за» та «проти»

Рація як основний засіб зв'язку в авіації: аргументи «за» та «проти»

Читати grad.ua у  

Найчастіше рація неспроможна замінити мобільний телефон. Просто тому, що не має достатньої дальності дії. Строго кажучи, якби така можливість і з'явилася, на сьогодні немає нормативної бази, яка регламентує таке їх використання. Більше того, багато літаків зовсім не мають стаціонарних радіостанцій. І все ж таки в деяких випадках використання радіозв'язку, якщо інші варіанти недоступні, можливо. Але за певних умов. Отже, розглянемо найважливіші моменти.

Вибір радіостанції

У разі використання на повітряному судні необхідно враховувати такі фактори:

  1. Можливість використання гарнітури. На сьогоднішній день багато доступних на ринку рацій повністю сумісні з авіаційними гарнітурами. Деякі з них комплектуються відповідними адаптерами, але це не проблема. Їх можна придбати й окремо.
  2. Спосіб заряду акумулятора. Як правило, портативні радіостанції живляться від АКБ або батарей (АА), які заряджаються через USB-порт. Якщо ви плануєте літати часто, краще вибирати моделі, які можуть працювати від USB, оскільки батареї, як і у випадку зі смартфонами, служать кілька років і потім починають деградувати. Але ніхто не заважає мати кілька комплектів нових батарей.
  3. Виносна кнопка Push-to-Talk. Усі радіостанції активуються натисканням кнопки на корпусі. Але в кабіні пілота знайти місце для рації поблизу дуже проблематично. Проблема вирішується, якщо портативна радіостанція оснащена перемикачем "Натисни і говори". Його можна легко прилаштувати на штурвалі або біля джойстика, а саму рацію в будь-якому зручному місці. Зазначимо, що багато авіаційних моделей оснащуються роз'ємом для підключення Push-to-talk.

Рация как основное средство связи

Як щодо дальності

Оскільки портативні рації обмежені розміром і вагою, вони за замовчуванням не можуть бути достатньо потужними, щоб вміти передавати сигнал на сотні кілометрів. Якщо переглянути каталог торгового майданчика Алло.юа в Одесі, можна переконатися, що радіус дії більшості моделей знаходиться в діапазоні 5–30 км. Але це теоретичні показники. За фактом значення можуть бути нижчими через погані погодні умови або складний рельєф місцевості. Та й стан акумулятора теж впливає: на батареях, що сів, сигнал ловиться гірше. Можна збільшити дальність дії майже вдвічі, якщо використовувати зовнішню антену. Як правило, багато портативних радіостанцій надають таку можливість. У будь-якому випадку розраховувати на те, що ви зможете запросити диспетчера про можливість заходу на посадку з відстані 50 км, неможливо. Хороші шанси отримати відповідь будуть лише якщо ви наблизитесь до аеродрому на 10–15 км. Саме тому рацію зазвичай використовують під час польотів на невелику відстань від злітно-посадкової смуги. Наприклад, під час виконання авіахімробіт, під час навчальних польотів, при обльотах периметра території.




Схожі новини

Коментарі