НОВИНИ ГРАД » Статті » Порушення у роботі печінки: особливості аналізу АЛТ
Нарушения в работе печени: особенности анализа АЛТ
Читати grad.ua у  

Печінка - життєво важливий орган, збої в роботі якого призводять до серйозного погіршення загального стану здоров'я та якості життя. Він перший страждає від зовнішніх факторів, наприклад, дії медикаментів, а також може бути вражений низкою захворювань, у тому числі гепатитом. Важливо вчасно визначити дисфункцію печінки та розпочати лікування.

Коли потрібний аналіз АЛТ

Аланінамінотрансфераза (АЛТ) - фермент, який в нормі присутній переважно в клітинах печінки та нирок, а також у мінімальній кількості в крові. При порушення функції печінки він у великих кількостях вивільняється в кров. Зазвичай підвищення концентрації у крові відбувається за тривалий час до появи клінічних симптомів захворювання. Саме тому аналіз входить до складу печінкових проб і призначається у разі підвищення ймовірності ураження печінки.

Здати аналіз на АЛТ можна у лабораторії Esculab. Результати дослідження будуть готові упродовж робочого дня. Для здачі крові можна викликати фахівця додому. Реєстрація на процедуру та отримання відповіді можливі в режимі он-лайн.

Дослідження АЛТ лікар може призначити при:

  • гепатит — для перевірки наявності уражень печінки;
  • прийом ліків, які можуть бути токсичні для органу;
  • терапії печінкових захворювань – для контролю ефективності лікування;
  • наявність симптомів печінкових захворювань;
  • контакт з людиною, інфікованим гепатитом;
  • цукровому діабеті та ожирінні;
  • спадкової схильності до печінкової дисфункції

Концентрація АЛТ може підвищуватись не тільки при хворобах печінки, але й інших органів, у тому числі нирок. Тому під час діагностики використовують кілька досліджень, одне з яких — концентрація АСТ. Якщо кількість останнього менша порівняно з АЛТ — уражена печінка, якщо більша — проблема із серцем.

Особливості проведення аналізу

Матеріалом визначення рівня АЛТ є сироватка крові. Щоб отримати достовірні результати, до аналізу необхідно правильно підготуватися:

  • відмовитися від їди за 8-12 годин (для дітей до 2 років - 3-4 години);
  • не курити за годину до здавання матеріалу;
  • за добу виключити фізичні та емоційні навантаження, прийом алкоголю та медикаментів (після консультації з лікарем);
  • фізіотерапевтичні процедури, інструментальні дослідження та масаж також заборонені протягом доби до аналізу.

Перед обстеженням можна пити невелику кількість негазованої води. Якщо немає можливості скасувати прийом медикаментів, потрібно попередити про їхнє вживання співробітника лабораторії під час забору матеріалів.

Причиною помилкового підвищення рівня АЛТ можуть стати анаболічні стероїди, інгібітори МАО та антибіотики, солі заліза, а також протиревматичні ліки. Зменшити концентрацію здатний інтерферон, антипіретики та анальгетики, а також нейролептики групи похідних фенотіазину.




Схожі новини

Коментарі