НОВИНИ ГРАД » Статті » Біохімія крові: що це таке
Биохимия (анализ крови): что это такое
Читати grad.ua у  

Біохімічний аналіз крові - це комплексне дослідження крові за різними показниками. З допомогою такого аналізу можна оцінити загальну роботу організму, проаналізувати функціонування основних органів. Найчастіше біохімія - аналіз крові - призначається для того, щоб діагностувати можливі захворювання та відхилення у функціонуванні організму на початковій стадії.

Своєчасний біохімічний скринінг дозволяє запобігти розвитку найпоширеніших хвороб. Дослідження дозволяє проаналізувати роботу підшлункової залози, печінки, нирок, жовчного міхура.

Крім того, можна визначити:

  • запальні та ревматичні процеси в організмі;
  • відхилення у водно-сольовому обміні;
  • недолік або перевищення рівня мікроелементів та мінералів;
  • рівень активності у крові основних сироваткових ферментів;
  • якість обміну білків, вуглецю та жирів.

Біохімія може бути необхідна при обстеженні або виявлення окремих захворювань. Лікар може рекомендувати пройти комплексний скринінг або дослідити певні показники залежно від вашого анамнезу.

Коли рекомендують здавати біохімічний аналіз крові

Біохімічний аналіз крові може призначатися:

  1. У профілактичних цілях.
  2. В екстрених випадках.

Здавати комплексну біохімію рекомендують регулярно – під час огляду щороку. Лікар, ґрунтуючись на результатах аналізів, зможе відстежити стан вашого здоров'я та оцінити динаміку захворювань, якщо такі є.

Крім профілактичних досліджень можуть призначатися біохімічні аналізи при зверненні пацієнта до лікаря з певними скаргами. Результати скринінгу можуть виявити ті захворювання, які на даний момент не мають явних ознак і симптомів.

Ознайомитись з переліком аналізів та проб, які входять до біохімічного аналізу крові можна на сайті https://nikolab.com.ua/prices/1001-2/, де вказано весь пакет аналізів: білірубін (загальний, непрямий та прямий), АЛТ, АСТ, ГГТ, ЛДГ, ЛФ, кретинін, сечова кислота, сечовина, загальний білок, альбумін, глюкоза та панкреатична альфа-амілаза.

Биохимия крови

Підготовка до здачі біохімії

Щоб отримати якісний та достовірний результат аналізів, слід правильно підготуватися до їхньої здачі. Дотримання деяких рекомендацій допоможе уникнути неточностей та помилкових даних.

Здавати кров на біохімію слід голодний шлунок. Їду необхідно обмежити до здачі аналізів за 12 годин. Не слід вживати за день до процедури жирної їжі.

За три дні до біохімічного аналізу не можна вживати алкогольних напоїв. Курцям слід обмежити вживання тютюнової продукції за 30-60 хвилин до крові.

Бажаним є виключення надмірних фізичних навантажень та стресових ситуацій, які можуть негативно вплинути на показники біохімічного скринінгу.

Якщо пацієнт приймає лікарські препарати, слід про це повідомити лікаря, який призначив аналізи і адміністратору лабораторії. Це з тим, що прийом препаратів може вплинути результати скринінгу.




Схожі новини

Коментарі