НОВИНИ ГРАД » Статті » Срібло проти вірусів: 10 фактів

Срібло проти вірусів: 10 фактів

Читати grad.ua у  

Про лікувальні й антисептичні властивості срібла знали ще наші предки. Задовго до того, як з’явилася перша підтверджена інформація про віруси. Вважалося, що сережки срібні — кращий варіант для маленької дівчинки, оскільки метал допомагає заживляти рани після проколів. Як розвивалося вчення далі й до чого врешті-решт дійшли науковці — з’ясуймо далі.

сережки срібні

Срібло vs збудники вірусів: що наразі відомо

Перші дослідження впливу іонів срібла на збудники вірусних захворювань з’явилися наприкінці XIX століття. Тоді вдалося довести ефективність застосування дорогоцінного металу для пригнічення 350 видів хвороботворних бактерій. З того часу кількість досліджень побільшала. Тож тепер за допомогою срібла борються з 650 вірусними мікроорганізмами.

ТОП-4 факти з минулого

Вперше срібло стали застосовувати в Єгипті. Місцеві цілителі мали у своєму арсеналі спеціальні срібні пластини. Їх прикладали до уражених виразками ділянок шкіри. Це допомагало загоєнню ран. На наших землях подібні пластини розташовували на дні посуду для води, таким чином очищаючи її перед прийомом всередину. Що ще цікаво:

  1. Воду з іонами срібла активно застосовували в період Другої світової війни. Коли виникав дефіцит необхідних медикаментів, дорогоцінний метал застосовували як антисептик.
  2. Попри те, що золото використовувалося нарівні зі сріблом, саме останній метал більше цінували. Вважалося, що він володіє магічною силою, котра допомагає відновлювати роботу ЦНС, запобігає розвитку серцево-судинних патологій.
  3. Раніше срібло застосовували як природне знеболення при проблемах з зубами. Використовували срібні монети, котрі тримали за щокою. Зараз він входить до складу порошків для пломбування каналів, а також з його допомогою лікують карієс.

ТОП-6 фактів з теперішнього

Зараз доведено, що срібло активно протидіє стафілококам, стрептококам, збудникам дифтерії й черевного тифу. Також:

  1. Колоїдне срібло використовується для швидкого загоєння ран, лікування цукрового діабету, гастриту, артриту.
  2. Коли у 2009 році спалахнула епідемія A H1N1, японські вчені розпочали активне тестування срібних наночастинок. Виявилося, що вони ефективні в боротьбі з подібними вірусами.
  3. Взимку 2022 року в Японії розробили спеціальні медичні маски на основі наночастин срібла й мельтблауну.
  4. Індійці активно вживають срібло в їжу. Вони використовують так званий варак — тонку срібну фольгу, якою прикрашають традиційні солодощі.
  5. Японці активно використовують срібло під час виготовлення кондиціонерів. Вважається, що це сприяє кращому очищенню повітря.

На території СНД срібло додають до складу ветеринарних препаратів. Не так давно розпочалося тестування кластерного срібла. Тож швидше за все, за кілька років наука винайде додаткові ефективні методи використання дорогоцінного металу в лікувальних цілях.




Схожі новини

Коментарі