НОВИНИ ГРАД » Статті » Зернова кава
Зерновой кофе
Читати grad.ua у  

Немає сумніву, що найкращі кавові зерна ті, які збуджують почуття та зачаровують своїм смаком та ароматом. Однак у даному випадку найголовніше – знайти каву в зернах, що повністю відповідають вам. Ні для кого не секрет, що прилавки магазинів рясніють різними сортами кавових зерен. Перед вибором слід ретельно розібратися в їх характеристиках та смакових якостях. Найголовніше це місце вирощування кавового дерева, саме воно визначає остаточний смак кавових зерен. Є різні типи ґрунту, різне сонячне світло або просто різні види чагарників. Походження кавових зерен багато в чому визначає остаточний смак кави. У світі налічується понад 100 видів кавових дерев. Найпопулярнішими вважаються три з них:

  1. Арабіка - найстаріший і найпопулярніший сорт кави. Саме на цей вид кавових зерен припадає понад 70 відсотків усіх урожаїв у світі. На особливу увагу заслуговує смак, який цінують навіть знавці. Це пов'язано з тим, що зерна арабіки кислі і солодкі одночасно, а також мають дуже м'який смак. Це з низьким вмістом кофеїну. Кавовий напій, який готується з цього виду кавових зерен, має неповторний аромат. Не можна в той же час не згадати про те, як складно та ретельно вирощувати це кавове дерево. Воно надзвичайно чутливе до будь-яких змін клімату.
  2. Робуста - другий за популярністю другий сорт кави, що займає близько 30% ринку кави у світі. Відрізняється від арабіки головним чином набагато вищим вмістом кофеїну, завдяки чому має сильні стимулюючі властивості. Смак гірший і виразніший. Кавові зерна Робуста на 8% складається з ефірних олій, натурального цукру в ньому 5% і 4,5% кофеїну. Як бачите, вміст кофеїну в зернах робусти вдвічі більший, ніж у зернах арабіки. Робуста має високу стійкість до погодних умов і шкідників, що змінюються. Її дуже часто використовують як добавку до арабіки через його слабший аромат.
  3. Ліберіка. В даний час найбільші врожаї можна знайти в Малайзії, але це викликає значні проблеми в основному через величезну твердість зерен і великого розміру. Прихильники вважають його найкращим кавовим зерном через його дуже специфічний землистий смак. Кавові зерна Ліберика дуже часто змішують із зернами Арабіки.

Кавові зерна вирощуються в багатьох куточках земної кулі і це чітко відрізняє їх одне від одного. Так зерна вирощені в Центральній Америці матимуть фруктовий смак, тому відрізнятиметься легкою кислинкою. Проте вони все одно будуть тонкими на смак. З іншого боку, американська кава дивує своєю насолодою, густотою та відтінками карамелі чи меду. Вибираючи каву з африканських регіонів, ви можете бути впевнені, що знайдете в ній квіткові ноти та навіть смак ягід та червоних фруктів. Боби з Азії характеризуються дерев'яними та землистими нотками, тому мають низьку кислотність.

Смак кави залежить від ступеня помелу зерен – це, своєю чергою, визначає час, необхідний заварювання напою. Чим грубіше і крупніше зерна, тим довше готується кава. Залежно від смаку, який ви віддаєте перевагу, чи віддаєте перевагу м'якій і слабкій або ароматній каві, ви повинні вибрати відповідний ступінь помелу зерен і звернути увагу на необхідний час заварювання.

При пошуку кращої для вас кави ви повинні в основному враховувати, як вона буде приготовлена. Кава, представлена ​​на ринку, відрізняється не тільки якістю зерен або пропорціями сортів, що використовуються, але і способом обсмажування, що в кінцевому підсумку впливає на смак кави в чашці. При виборі кави варто звернути увагу на дату обсмажування кави, вказану виробником.

Висока якість і свіжість кави - аспекти, від яких залежить, чи буде кава смачною. Незважаючи на щільно закриту упаковку, найбільш цінний смак і аромат кави з часом випаровуються.

Кавові суміші виготовляються шляхом змішування різних сортів арабіки або зерен арабіки з робустою. Більшість сортів кави, які ми зустрічаємо щодня, є сумішшю різних зерен, як арабіки, так і арабіки з робустою або самої робусти, на що деякі споживачі навіть не звертають уваги, а більшість виробників не інформують про це.

Шляхетна, однорідна арабіка останнім часом стала досить популярною та доступною. Деякі рідкісні сорти арабіки досить дорогі, але більшість хороших зерен дуже доступні. І що важливо, чиста Арабіка добре готується у всіх типах кавоварок.

Сорта кофе

Серед еталонних зерен арабіки Blasercafe і Dom Kofe, рекомендуємо звернути увагу на такі популярні сорти:

  • Brasil Arabica unwashed Santos NY2, screen 17/18 Cerrado
  • Colombia Arabica washed Excelso Armenia / Medellin
  • Guatemala Arabica washed strictly hard bean Antigua
  • Peru Arabica washed high grown, European prep., Chanchamayo MCM
  • Indonesia Arabica semi-washed double picked grade 1 Lintung

Серед видів робусти, що запам'ятовуються, представлені такі сорти:

  • Indonesia Java Robusta
  • India Robusta washed Parchment AB
  • Cameroun Robusta DHP
  • India Cherry A Robusta
  • Java washed Robusta.

Моносорт кавових зерен різної обсмажування представлений у колекції Platinum Line:

  • ETHIOPIA Arabica washed Sidamo grade 2 Bagersh.
  • JAVA washed Indonesia Robusta R/WP PTPN XII.
  • COLUMBIA Arabica washed Supremo, screen 18, La Manuela, CSC.
  • NEPAL Arabica washed supreme Mount Everest Kukri speciality.
  • OCOA Santo Domingo.
  • GALAPAGOS San Cristobal Ecuador Arabica Bourbon.
  • HAWAII Kona Captain Cook Estate washed Arabica.
  • JAMAICA Arabica washed grade 1, Screen 17+ Blue Mountain.

Вибір кави, безумовно, справа індивідуальна - вона залежить від ваших уподобань та способу приготування кави. Варто витратити деякий час на перевірку інформації про відмінності між сортами кави та про те, чому вони можуть мати такий смак. Безумовно, такі знання допоможуть вам вибрати найкращу каву, яка буде відповідати вашим очікуванням, а у разі сумнівів чи питань звертайтеся до нас.




Схожі новини

Коментарі