НОВИНИ ГРАД » Статті » Наша держава володіє літієм
Литиевый солончак в Боливии
Читати grad.ua у  

Літієвий ажіотаж виявився довготривалим. Світовий ринок визначив лідерів по природним запасам. Аналітиками Bloomberg доведено: Україна є лідером у Європі за покладами літію. Для цього м'якого металу, який має сріблясто-білий колір, вже придумали назву "біла нафта". Його називають одним з двигунів "четвертої індустріальної революції", яка у наступні двадцять років може змінити показники світової економіки. Наша держава має реальну можливість заробити астрономічні суми на виробництві літієво-іонних батарей. Чи має вона змогу взяти участь у світовому виробництві акумуляторів для електричних мобілів?

Чи здатен літій позитивно вплинути на економіку країни

Запаси оксиду літію на деяких родовищах України оцінюються в об'єми від пів мільйона до п'яти мільйонів тонн. Треба зауважити, що результати даних досліджень знизили очікування стати частиною світового виробництва акумуляторів.
Експерти українського ринку вважають реальністю заробіток на літії. Однак, тут не йдеться про електричні автомобілі.

Неабияка важливість лужного металу

Сучасні гаджети потребують літій. Він дуже потрібний у різних галузях. За даними вітчизняних вчених-геологів, літієві руди мають відмінну якість. Вони містять літій у достатніх концентраціях. Є й інвестори, стверджує експерт з надрокористування Кащук Дмитро — вперше за історію української держави вони вклали кошти у розробку родовищ.

Використання закордонного досвіду

Має сенс врахувати причину успіху однієї канадської компанії, яка досягла відмінного результату. Фахівцями була розроблена технологія отримання високоякісного концентрату для керамічної промисловості. Як вважає експерт Дмитро Кащук, саме таким шляхом повинен йти літієвий сектор нашої країни. Концентрат високої якісті здатний зменшити температуру плавлення керамічних та скляних мас та енергозатрати. Це дуже сильно збільшує прибутковість.

Потреба у сучасних технологіях

Світовий ринок невпинно розвивається. Він надає можливості для нашої країни. Україні бракує тільки ефективних та сучасних технологій. Тому вона поки що не має змоги конкурувати з "літієвим трикутником країн". Вони видобувають літієві солі на поверхні озер. У нас в країні літій видобувають у шахтах на глибині майже у сотні метрів. Екологічні ризики внаслідок видобутку таким способом відсутні.

Варіанти використання покладів літію для нашої країни

Реальні варіанти використання літію в Україні:

  1. Продавати концентрат як готовий продукт. Кандидатом у реальні покупці може стати Китай. Тонна літієвого концентрату з вмістом оксиду літію 1,3% може коштувати сотню доларів. При виробництві концентрату з більшим вмістом літію, вартість помітно збільшиться. Один відсоток оксиду літію в концентраті коштує близько сотні долларів.
  2. Переробляти руду до карбонату та гідроксиду літію.
  3. У керамічній галузі.

Взаємозв'язок прогресивних технологій та економічних проривів

В нашій країні на цю технологію очікують виробники кераміки, які готові удосконалити виробництво. Україна здатна провести реформування надр та стати складовою глобального ринку. Однак, не дуже швидко. Американським вченим Майком Циммермангом було винайдено технологію. Вона допоможе вирішити кризу ємності батарей для електромобілів.

Видобуток, збагачення та виробництво

Прогнози не виключають те, що розцінки на літій впадуть. З розвитком виробництва ринок стане перенасиченим. Саме тому росцінки можуть впасти. Потрібно збагачувати літієві руди, налагоджувати експорт, переорієнтовувати нашу промисловість. Розробка українських родовищ відкритим способом неможлива. Існує нагальна потреба у виділенні грошів на будівництво шахт.




Схожі новини

Коментарі