З молоком «напруга»: дорожчатиме

Читать grad.ua в  

Я розумію. Я намагаюся, – принаймні! – Зрозуміти логіку «зелених». Захисники довкілля так залякали решту населення кінцем світу, що багато хто з нас готовий відмовитися від теплих з натурального хутра шапок і натягнути на голови якусь синтетичну погань. Щипає голову? З'явився висип на шиї? Зате зберегли сотні тисяч – мільйони! - Кроликів. Щоправда, тут є певна проблема. Ці кролики, тварини, що з них візьмеш? - Викидають в атмосферу вуглекислий газ. Як і корови, бики, коні та, – з сумом визнаю, – і все людство. І якщо з твариною можна розправлятися безжально, то, ось, з Homo sapiens - прокол. Ми ж не до концтабору потрапили насправді.

Навіщо це я завів розмову? Наразі наведу цитату зі спеціалізованого загальнонаціонального інформаційного сайту:

Після двох кварталів зниження виробництва молока очікується стійке, але повільне оновлення основних світових молочних ринків 2024 року.

Таку думку висловив старший аналітик із молочних продуктів Rabobank Лукас Фюсс, повідомляє Food Business News.

Експерт вважає, що в першому півріччі поточного року виробництво молока в Європі йтиме на спад, а в Новій Зеландії залишиться на стабільному рівні. У США виробництво молока може скоротитися у першому кварталі 2024 року. За даними USDA, у січні американські фермери надоїли 8,66 млн т молока, що на 1% менше порівняно із січнем 2023 року.

Аналітик пояснює зниження пропозиції молока у світі несприятливими погодними умовами, низькою прибутковістю молочних ферм, а також проблемами сталого розвитку та регуляторними питаннями, що впливають на обсяг виробництва.

Прошу звернути увагу на останній абзац повідомлення.

Регуляторна політика (боротьба з викидами шкідливого газу) змушує фермерів витрачати більше грошей на екологічні заходи. Звідси лишається менше коштів на оновлення молочного стада. Що, звісно, впливає обсяг виробництва. Така сама ситуація спостерігається і в старій Європі. Якщо не гірше! Бо європейці буквально схиблені до екологічної політики.

А що в нас із молоком? В Україні. У лютому цього року я прочитав прогноз генерального директора Асоціації виробників молока Анни Лавренюк. Ось що вона сказала:

Вартість молочних продуктів на полицях вітчизняних магазинів 2023 року порівняно з 2022 роком зросла на 7-10% (що є в межах інфляції), більше подорожчало вершкове масло — на 40%. Одна з причин подорожчання – суттєвий дефіцит молока-сировини, внаслідок чого середньорічна закупівельна ціна на молоко-сировину піднялася на 14% проти 2022-го.

За два роки військових дій галузь тваринництва зазнала збитків майже на $3 млрд (знищена сільгосптехніка та тварини тощо), що суттєво підірвало потенціал галузі. Підвищення цін на виробничі ресурси (паливно-мастильні матеріали, добрива, електроенергію, ветпрепарати, насіння, засоби захисту рослин, сільгосптехніку та комплектуючі тощо) значно збільшило собівартість молока-сировини.

Словом, підвищення цін на молочні продукти в Україні є мотивованими. І тут йдеться не про політику екологів, а про цілком реальні причини. Але, ось що дивно. Дивіться! Навіть в умовах збільшення внутрішніх цін експорт свіжих молокопродуктів минулого року стабільно зростав. Загалом за 2023 рік експорт свіжих молокопродуктів збільшився на 36%.

Я розумію, що продавати молоко та похідні від нього до Європи вигідно. Виробник отримує не гривню, а євро! Пряма фінансова вигода. Але, як на мене, так держава просто зобов'язана подбати про своїх громадян. Дати можливість купувати за прийнятними цінами усі найменування «молочки». І тут потрібна серйозна та вдумлива регуляторна політика нашого парламенту насамперед. Поки що таких рухів не видно. Читаю останній прогноз:

Середня споживча ціна вершкового масла у лютому 2024 р. зросла на 3% – до 77,91 грн/200 г проти 75,65 грн/200 г у січні.

Про це свідчать дані Державної служби статистики, пише Agrotimes.

Порівняно з лютим 2023 року олія подорожчала на 17%.

Держстат зазначив, що дані наведені без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться бойові дії.

Боюся, що за такого темпу зростання ціни, ми дивитимемося на двохсотграмову пачку олії, як на баночку з паюсною ікрою….

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі