НОВИНИ ГРАД » Новини » Українські біженці витрачають $35 млн на добу за кордоном із банківських карт

Українські біженці витрачають $35 млн на добу за кордоном із банківських карт

Украинские беженцы тратят $35 млн в сутки за границей с банковских карт
Читати grad.ua у  

Постійний відтік з України коштів населення в категорії «подорожі» становив за 2022 рік $20 млрд, а у 2023 рік - $18 млрд, повідомив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

У Нацбанку уточнили, що з квітня 2023 року і донині з українських банківських карток за кордоном витрачається по $35 млн на добу.

Цей показник серйозно зріс після початку повномасштабного вторгнення за рахунок масового від'їзду за кордон українських біженців, де багато хто користується картками українських банків, що і враховується НБУ як відтік коштів з України за статтею «подорожі».

Водночас зворотний потік – перекази від українців з-за кордон в Україну, який раніше вважали одним з основних каналів припливу валюти в країну, навпаки знижується. Якщо за 2021 рік цей показник становив $14 млрд, то 2022 року $12,5 млрд, а за 11 місяців 2023 року - $10,6 млрд.

У НБУ цього року очікують, що обсяги імпорту за статтею «подорожі» скоротяться до 13 млрд доларів. Це насамперед пов'язано з адаптацією наших мігрантів за кордоном. Частково це також пов'язано зі зміною податкової резидентності нашими мігрантами, зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: