НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Салат «олів'є» подорожчає, як і податок на «зайві» квадратні метри житла

Салат «олів'є» подорожчає, як і податок на «зайві» квадратні метри житла

Читать grad.ua в  

Важко відшукати тих, хто не бажає подарунка до Нового року. Від старого до маленького, – і ті, хто не вірить у Діда Мороза, і ті, хто впевнений, що він обов'язково з'явиться в ніч з 31 на 1, – обов'язково шукатимуть поглядом цей самий подарунок. Ну, нехай не розкішний, нехай копійчаний, а подарунок!

Ну, ось, від кого ніхто не чекає подарунків, так це від держави. Так було і до війни, так відбувається і зараз. Вчитуюся в інформаційні стрічки і бере острах. Судіть самі. Цитую: 

Наступного року в Україні зросте податок на житло. Незважаючи на воєнний стан у країні, громадянам доведеться заплатити податок на наявну в них житлову нерухомість. Максимальний розмір податку за один квадратний метр становитиме трохи більше 100 гривень.
Податок на житло платять не всі громадяни. Його зобов'язані платити лише ті, у кого у власності є «зайві» квадратні метри.

Згідно з нормативами, не оподатковуються квартири площею до 60 квадратних метрів і приватні будинки площею до 120 «квадратів». Якщо ж площа будинку або квартири перевищує ці норми, то податок на житло доведеться заплатити.

При цьому податок поширюється тільки на квадратні метри, які перевищують встановлену норму. Наприклад, якщо площа квартири становить 70 кв. метрів, то податок доведеться платити тільки за 10 метрів. Аналогічно за будинок площею 150 кв. метрів потрібно буде сплатити податок на 30 «зайвих» квадратів.

Я розумію, що місцеві ради та їхні служби сьогодні не в найкращому фінансовому стані. Знаю, як швидко закриваються підприємства малого та середнього бізнесу, - основні джерела доходу бюджетів органів місцевого самоврядування. Але хто-небудь мені виразно пояснить, чому треба саме зараз, коли населення стрімко злидарює, збільшувати плату за ці самі «зайві» квадратні метри?

Проблема ця болюча ще, ось, з якої причини. Зазвичай ці самі «зайві» квадрати перебувають у власності пенсіонерів. Була велика сім'я. Потім поїхали діти й онуки, а квартира залишилася. Ті самі квадратні метри, де шуміли малюки. Де танцювали підлітки. Де справляли весілля. І, ось, тепер женіть 100 гривень за надлишок.

Я наведу статистику. На мій погляд, сумну. Отже, цитата:

Пенсіонери стають в Україні «вимираючим видом». Чисельність пенсіонерів неухильно знижується рік від року. Так, всього за 11 років, кількість українців пенсійного віку скоротилася більш ніж на 3 мільйони осіб.

Причина такого різкого скорочення людей цієї вікової та соціальної категорії - не тільки в природному відході з життя, а й в інших факторах.
Зокрема, свою роль зіграло підвищення пенсійного віку для жінок, а також збільшення тривалості страхового стажу, який необхідний для виходу на пенсію. Обидва ці чинники зіграли на підвищення пенсійного віку і, відповідно, скорочення чисельності пенсіонерів, оскільки українці стали пізніше виходити на пенсію. До речі, згідно з підрахунками, вже до 2025 року більшість 60-річних українців не зможуть вийти на пенсію в 60 років.
Так, станом на 1 жовтня 2023 року в Україні налічувалося трохи більше ніж 10,5 млн осіб.

Висловлю моторошну думку, але ризикну дати пораду державі: почекайте ще кілька років. І тоді пенсіонерів стане ще менше. Отже, заощадите на пенсіях та інших виплатах для людей похилого віку. І, до речі, пожалійте їх, хоча б на час святкового столу. Улюблений салат «олів'є» цьогоріч зріс у ціні аж на одинадцять із половиною відсотків і обійдеться сім'ї з чотирьох їдців у майже 218 гривень. Що, погодьтеся, недешево.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі