«Комуналка» стрімко дорожчає

Читать grad.ua в  

Розумію, що я не єдиний в Одесі, який щомісяця з душевним трепетом, схожим на страх, розгортає рахунки, кинуті в поштову скриньку. Уже багато років ряди цих самих скриньок виконують, - майже на 100 відсотків! - сумну функцію безмовного і зовні не страшного лякала для обивателя. Отримай, громадянине, папірець із цифиркою. І швиденько вперед - оплати!

А тепер звернуся до цифр. Ось, останні дані від Держстату. Цей державний орган нам повідомляє, що комунальні послуги за рік подорожчали на 13,2 відсотка. Максимально зріс тариф на електроенергію, який підвищили в червні. Світло подорожчало в Україні на 69,7 відсотка. Так, зараз побутові споживачі платять по 2 гривні 64 копійки за один кіловат замість колишніх 1 гривні 68 копійок.

Решта тарифів теж показала стрімке зростання. Перераховую: вартість утримання та ремонту житла збільшилася на 5,5 відсотка, прибирання сміття - на 9,9 відсотка, тариф на управління багатоквартирними будинками зріс на 2,7 відсотка, водопостачання - на 0,8 відсотка, а каналізація - на 0,7 відсотка.

Гаразд! Те, що світло подорожчало - зрозуміло. У всякому разі, ситуацію енергетики пояснюють так: цей непопулярний захід пов'язаний із масованими ракетними обстрілами з боку російських агресорів. Вони призвели до руйнувань енергетичних об'єктів, ремонт яких потребує величезних коштів.

Щоправда, на відновлення енергоструктури Україна отримала кошти від Євросоюзу і не тільки. Про це я вже писав кілька місяців тому. Цих грошей, - як підрахували допитливі економісти, - цілком вистачило б для фінансування ремонтних і відновлювальних робіт. Ну, та Бог із ними, цими грошима. Зрештою, - хотілося б вірити! - цілком можливо, що вони пішли на допомогу армії.

Але, ось, залишається абсолютно незрозумілим збільшення витрат на утримання та ремонт житла. Віддаю належне мерії, яка продовжує приводити до ладу будівлі в історичному центрі міста. Але це Одеса - обласна столиця. Але така тенденція стосується громадян усієї України, про що й свідчать дані, опубліковані Держстатом.

Ну, а що це за «тариф на управління багатоквартирними будинками», що злетів із вересня 2022 по вересень 2023 року аж на 2,7 відсотка? Я ще можу зрозуміти «сміттярів», які накрутили ціну своїх послуг майже на 10 відсотків. Зрештою, дорожчає пальне. А от у чому причина збільшення тарифу на ремонт і утримання житла на понад 5 відсотків, зрозуміти не можу.

І це в ситуації, коли місцеві бюджети перебувають у надскладній ситуації. Судіть самі. Більшість виробництв не працює. Бізнес, якщо не пов'язаний якимось чином військовим підрядом, у стагнації. Отже, податкова база скорочується. Звідки ж тоді взяти гроші на функціонування муніципального господарства? Остаточно розорити обивателя?

Диктор новин: Ігор Розов
Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі