НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Не варто порівнювати Україну з Польщею...

Не варто порівнювати Україну з Польщею...

Не варто порівнювати Україну з Польщею...
Читать grad.ua в  

Я вже не пам'ятаю прізвищ усіх тих українських політиків, які переконували обивателя, що підвищення тарифів на світло, газ і тепло – це стрімкий крок у бік ринку, у бік Євросоюзу, куди ми прагнемо.

Найпереконливіше за всіх, - зазначу, - виступав Арсеній Яценюк. Причому вражала в його судженнях відсутність будь-якої логіки. "Треба, - говорив він, - відмовлятися від газу для опалення і переходити на едектрокотли ...". Деякі йому повірили. Але, ставши Прем'єр-міністром, він палець об палець не вдарив для утримання тарифів на електроенергію. І ті, хто послухався, стали платити більше. Ну добре. Проїхали.

Але читаю повідомлення про тарифну політику на світ у Польщі. Цитую: «Польські енергопостачальники заднім числом знизять ціни на електроенергію для домогосподарств на 12 відсотків. Перерахунок буде здійснено з січня 2023 року через надання знижки 120 злотих ($27,76).

Про це повідомив міністр державних активів Яцек Сасін. Відповідне рішення уряд Матеуша Моравецького вже ухвалив».

Ну, а які тарифи у Польщі на 1 кіловат електроенергії для домогосподарств? Даю у гривнях – 7 гривень 31 копійку. З урахуванням зниження 12 відсотків, при максимальному споживанні треба буде платити з розрахунку 6 гривень 45 копійок. Ну, це за максимального споживання. Для тих, хто економить та споживає до 2200 кВт/рік, тариф мінімальний – 3 гривні 87 копійок. Інформую: таких користувачів в Україні – 75 відсотків загальної кількості домогосподарств.

Мені скажуть: у нас тариф нижчий за польський, а отже, є, куди зростати. Відповідаю: фактичні витрати на оплату електроенергії польських домогосподарств на 46 відсотків вищі, ніж в Україні. Але – зарплата на 100 – 150 відсотків більша, ніж у нас.

Коли наші політики та деляги від енергетичних приватних компаній (і не лише!) кивають на тарифи в Євросоюзі, то вони геть-чисто забувають про платоспроможність українців. Не лише пенсіонерів, а й працюючих. Панове, підніміть погодинний заробіток до рівня тієї ж Польщі і тоді розмірковуйте про нову тарифну політику. Про пенсії та стипендії – мовчу.

А тепер ще одна деталь. Як на мене – важлива. Знову цитата: «Міністр фінансів Сергій Марченко зробив заяву, що Кабмін наступного 2024 року за курсом 41,4 гривень за 1 долар США, це курс долара планують розмістити у держбюджеті-2024».

А я хочу нагадати, що з країнами Заходу ми розраховуємося переважно в доларах США. А у США річна інфляція близько 10 відсотків. Отже, ми її також імпортуємо.
Що це означає? Життя у нас буде дорожче, інфляція піде в зростання, а тому отримувати гроші сьогодні набагато приємніше та вигідніше, ніж через місяць чи півроку. Як зауважив один із аналітиків: «Гроші сьогодні дорожчі, ніж будуть завтра».

Не дуже приємний діагноз.

Диктор новин: Ігор Розов
Автор: журналіст Ігор Розов

Коментарі